Efter att Mariano Rajoy (Partido Popular) och Pedro Sánchez (PSOE) träffats under 55 minuter på tisdagen står det klart att fortsatt politiskt dödläge råder i Spanien. Sánchez säger att PSOE inte tänker av avstå från att rösta vid en förtroendeomröstning i kongressen för att på så sätt släppa fram en minoritetsregering med Partido Popular. I stället blir det ett nej.

Pedro Sánchez som brottas med svaga opinionssiffror riskerar att ytterligare väljare på vänsterkanten flyr partiet om PSOE valde att avstå från att rösta och släppa fram en högerstyrd minoritetsregering.

Samtidigt lägger Sánchez all skuld på Rajoy:
”Om ingen vill samarbete med Rajoy så beror det på Rajoy och inte på de övriga partierna” sa Sánchez vid en presskonferens vid middagstid på tisdagen.

Flera tunga PSOE-namn som den tidigare partiledaren Felipe González och Guillermo Fernández Vara, regional president i Extremadura, föreslår att PSOE lägger ned sina röster för att låsa upp den politiska situationen i landet.

Annons

Spaniens tillförordnade regeringschef Mariano Rajoy är mycket bekymrad över den politiska situationen i Spanien och att landet har en t f regering som går på tomgång inte kan ta några beslut.
”Med sitt nej (från Sánchez) fortsätter dödläget och ännu ett val väntar” säger Rajoy.

Eftersom Socialistpartiet vägrar att stödja Rajoys försök att bilda en koalitionsregering väntar troligtvis ett nyval i slutet på året. Tidigare har mittenhögerpartiet Ciudadanos meddelat att de kan tänka sig sitta med i en koalitionsregering utan Rajoy som regeringschef.

Ciudadanos kan också tänka sig att lägga ned sina röster vid en förtroendeomröstning för att släppa fram en minoritetsregering som då blir tvungna att söka samarbete i varje fråga.

Det politiska läget bedöms vara så allvarligt i Spanien att kung Felipe VI idag beslutade sig för att avbryta sin semester på Mallorca för att i morgon träffa Mariano Rajoy i Madrid. Det meddelar kungahuset Casa Real.

Vid nyvalet i juni blev Rajoys Partido Popular största parti med 137 platser i kongressen. De lyckades inte få de 176 stolar som krävs för egen majoritet. Ledare i Dagens Industri om spansk politik