Svårigheterna kvarstår med att få fram en majoritetsregering i Spanien efter extravalet på söndagen. Inget av blocken får tillräckligt med mandat för att få majoritet efter att 37 miljoner röstberättigade spanjorer beslutat om 350 mandat i kongressen. PSOE blir valets största parti men tappar tre mandat sedan förra valet. Men det som alla snackar om är VOX och partiledaren Santiago Abascal (bilden) som ökar över dubbelt jämfört med valet 28 april. När 99,99 procent av rösterna var räknade:
– PSOE: 120
– PP: 88
– Vox: 52
– Unidas Podemos: 35
– ERC: 13
– Ciudadanos: 10
– JxCat: 8
– PNV: 7
– Bildu: 5
– Coalición Canaria: 2
– Más País: 2
– Cup: 2
– Navarra Suma: 2
– BNG: 1
– PRC: 1
– Teruel Existe: 1
Redan tidigt på söndagskvällen visade en opinionsmätning från GAD3 att socialistpartiet skulle bli valets vinnare men att de skulle få ett något sämre resultat jämfört med valet 28 april. Undersökningen visade också att VOX på ytterhögerkanten skulle öka och fördubbla sina mandat i kongressen.
Att VOX skulle öka var de flesta bedömare överens om. Det finns flera orsaker till varför VOX växer. De övriga högerpartierna Partido Popular och Ciudadanos har inte varit tillräckligt tydliga med att försvara Spaniens enhet.
Ständiga oroligheter i Barcelona har blivit vardagsmat för spanjorer över hela landet via tv-sändningar dag efter dag. De är trötta och lägger nu sin röst på ett parti som vill sätta ned foten och förbjuda regionala separatistpartier som vill bryta sig loss från Spanien.
Valresultatet visar att inget av blocken får egen majoritet. PSOE tillsammans med Unidas Podemos och Más País får 157 mandat. Högerblocket med Partido Popular, VOX, Ciudadanos och Navarra Suma får 152 mandat. Det krävs 176 mandat för majoritet.
För första gången har Spanien hållit två allmänna val samma år. Eller fyra allmänna val inom fyra år. Men först på lördag den 16 november väntas valresultatet vara fastställt till 100 procent.
Det råder fortsatt dödläge i parlamentet eftersom varken vänster- eller högerblocket får egen majoritet. Nu väntar ett tufft jobb för PSOE:s partiledare Pedro Sánchez som av kung Felipe VI kommer få uppdraget att inleda samtalsrundor med de övriga partiledarna.
Men frågan är var Sánchez ska hämta sitt stöd. Det radikala vänsterpartiet Unidas Podemos vill ha ministerposter och även kommit med förslaget att gå emot grundlagen och ge separatisterna i Katalonien en möjlighet att rösta om regionens självständig, säger Sánchez blankt nej till. Sánchez kan också försöka blidka mindre regionala partier i Katalonien (ERC, JxCatm), Kantabrien, (PRC), Baskien (Bildu), Navarra (PNV) och Kanarieöarna men det hjälper inte.
Señor Sánchez har försökt flirta med dessa partier tidigare i år, men det gav inget. Det var orsaken till det allmänna extravalet som hölls på söndagen. PSOE misslyckades med att nå en regeringsöverenskommelse efter förra valet 28 april. Pedro Sánchez har hela tiden framhållet att han går till val på att bilda en minoritetsregering.
Eller kan Sánchez ändra sig och satsa på en storkoalition tillsammans med Partido Popular och/eller med Unidas Podemos, Más País, ERC, PNV och PRC? Eller hoppas på att övriga partier släpper fram det parti som blev störst som minoritetsregering?
Söndagens allmänna val var det andra i år. Det är första gången någonsin som det hålls två allmänna val i Spanien samma år. Lägg till EU-val, regionalval och lokalval. Och det ständiga tugget om katalanska separatister som vill ha en folkomröstning om regionens självständighet. Det finns en viss valtrötthet bland Spaniens befolkning.
Ett lägre valdeltagande var befarat efter att antalet poströster sjunkit med 27 procent jämfört med valet 28 april. Valdeltagandet vid söndagens val var 69,87 procent vilket kan jämföras med 75,75 procent vid valet 28 april.
Som Svenska Magasinet tidigare berättade uppgav en tredjedel av väljarkåren att de var osäkra på vilket parti som skulle få deras röst. Söndagens valresultat ligger dock nära tidigare undersökningar från opinionsinstitut.
Inte heller högerblocket samlar tillräckligt med mandat för att nå en regeringsduglig majoritet. Partido Popular ökar men samtidigt tappar Ciudadanos stort. Vox ser ut att bli valets klara vinnare och fördubblar sina 24 mandat från valet i april.
Vad händer närmast?
Söndagens allmänna val handlar om vilka politiska mandat som tillfaller kongressen som har 350 platser. Det krävs alltså minst 176 mandat för att få majoritet och dit når knappast något av blocken. I dagsläget pekar det mot försöket att få till en minoritetsregering.
Spaniens kongress utgör landets lagstiftande makt och Spaniens regering är landets verkställande organ.
De närmaste dagarna kommer Spaniens kung Felipe VI att be Pedro Sánchez som är partiledare i det parti som fick flest röster och mandat att inleda samtalsrundor. Och det är ett omfattande arbete. Lyckas Sánchez kan en regering vara på plats först före julhelgen.