Den spanska regeringen ökar satsningarna på försvaret och vill bland annat göra ett storköp av fem nya fregatter av F-110 (bilden) och 348 pansarfordon. Det kommer även att bli förbättringar när det gäller stridsflygplanet Eurofighter.

Regeringschefen Pedro Sánchez och försvarsministern Marhgarita Robles har presenterat de största satsningarna på försvaret på två decennier. Totalt satsar Spanien 12 miljarder euro för att modernisera det spanska försvaret fram till 2030.

Vi måste gå tillbaka till 1997 för att se en liknande satsning. Det var då den dåvarande regeringschefen José María Aznar satsade 13 miljarder euro vid inköp av bland annat 80 Eurofighter.

Nu vill Spaniens socialistregering stärka och modernisera försvaret igen. I första hand satsas 7,3 miljarder euro på fem nya fregatter och pansarfordon förutom modernisering av stridsflygplan. Senare väntar ytterligare satsningar på fem miljarder euro skriver dagstidningen El Mundo.

Förutom att modernisera landets försvarssystem innebär satsningen också ett positivt besked för den spanska industrin och sysselsättningen. Den sammanfaller också med den amerikanska presidentens Donald Trumps krav att de NATO-allierade i Europa bör öka sina militära utgifter.