Det råder global eufori efter Pfizers besked att vaccinet är mer än 90 procent effektivt enligt den tyska samarbetspartnern BioNT och att det praktiskt taget är redo för att distribueras. Den spanska börsen Ibex tog ett glädjesprång på tisdagen och steg med 3,4 procent upp till 7.700 punkter, högsta sedan i juni.

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa var snabbt ute på tisdagen och förkunnade att Spanien beräknas få totalt 30 miljoner doser före maj. De första doserna hoppas Spanien få redan i slutet på året eller i början på 2021.

Totalt har EU reserverat 300 miljoner doser av vaccinet som ska fördelas mellan medlemsländerna.

”Om allt går som planerat ska majoriteten av de som ingår i riskgrupper plus vårdpersonal vara vaccinerade i maj månad” säger Salvador Illa.

Annons

Rent logistiskt är det inga problem eftersom Pfizer har en fabrik i San Sebastián de los Reyes i Madrid som kommer att spela en relevant roll i produktionen enligt företaget.

För invånarna blir vaccinet gratis eftersom kostnaden täcks av den allmänna sjukvårdsförsäkringen. Staten beräknas få betala cirka 336 miljoner euro till Pfizer för de 20 miljoner första doserna som går till tio miljoner invånare.