För att undvika nygamla problem vid gränserna föreslår EU-kommissionen gemensam giltighetstid för covidpassen. Förslaget är att de bör gälla i nio månader utan påfyllnadsdos inräknad. EU-kommissionen vill också stoppa karantänskrav för alla med giltiga covidintyg.

– Allt fler medlemsländer har redan börjat dela ut tilläggsdoser mot covid-19. En person som fått en påfyllnadsdos bör räknas som fullt vaccinerad, säger justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel.

Med tanke på att länderna inte är synkade i vaccineringen föreslås att dagens covidpass ska gälla i nio månader. Om covidpassen ska fortsätta att gälla krävs påfyllnadsdos.

Från Bryssel manar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alla vuxna att ta en ytterligare dos.
– Tilläggsdoser ger oss ett ännu högre skydd. De kommer att förhindra många sjukhusinläggningar och dödsfall, säger von der Leyen.

Annons

EU-kommissionen försöker få alla EU-länder att dra åt samma håll, för att undvika stängda gränser och stoppade resor. Justitiekommissionären Didier Reynders vill exempelvis att alla länder ska ha lika lång giltighetsperiod för sina covidintyg, skriver TT.

– Vi föreslår en standardperiod på nio månader, säger Reynders – och öppnar samtidigt för att senare föreslå en ännu längre tid, om det visar sig att tilläggsvaccineringen ger ett längre skydd än den normala vaccineringen.

EU-kommissionen vill också undvika krav på karantän och test för alla vid inresa från länder där smittoläget är extra allvarligt. I stället vill Reynders att sådana krav bara ska kunna gälla personer som inte har ett giltigt covidintyg.

För barn under sex år finns inga restriktioner. Barn mellan sex och tolv år är i princip undantagna, om de inte kommer från en mörkröd zon (med extra hög smittspridning), då man kan kräva vaccinintyg eller ett negativt test. För barn över tolv gäller samma som för vuxna, säger Didier Reynders i Bryssel.

Mer än 650 miljoner covidpass har utfärdats hittills.

EU-kommissionären för hälsa, Stella Kyriakides, säger att mer än 65 procent av EU:s befolkning är fullvaccinerade.

– Men det är inte tillräckligt, allt för många människor är inte skyddade. Vi måste öka vaccinationsfrekvens och införa påfyllnadsdoser.

(Foto: Certificado COVID Digital de la Unión Europea)