Generaldirektören för spanska Trafikverket DGT (Dirección General de Tráfico), Pere Navarro, kan tänka sig att ompröva sanktionerna för den som använder mobiltelefonen under körning. 2006 lanserade Spanien ”puntos” eller pricksystemet på körkort. Den som använder mobiltelefon under körning genom bland annat WhatsApp kan i framtiden bli av med sex prickar.

2006 införde Spanien tolv ”puntos” på körkort. Beroende på allvarlig förseelse förlorar föraren ett antal ”puntos” eller prickar. När du mist samtliga blir det att börja om.

Förare som har blivit av med alla sina ”puntos” måste vänta sex månader och samtidigt genomföra en kurs. Därefter väntar en examen vid Jefatura Provincial de Tráfico. Om de klarar testet har föraren återigen körkort med tolv ”puntos”.

Fram till 28 oktober hade 982 människor mist livet på de spanska vägarna i år. Många av olyckorna orsakas av förare som mist koncentrationen genom att bland annat prata i mobiltelefon under körning.

Annons

Antalet dödsolyckor på de spanska vägarna har ökat i år. Enbart under juli och augusti i år omkom 259 människor i 236 olyckor. Det var 34 fler omkomna jämfört med samma månader ifjol.

Det är ett skäl till varför Pere Navarro vill strama åt lagen kring bruket av mobiltelefon under körning. Någonting måste göras, säger generaldirektören som kan tänka sig hårdare sanktioner.

Det som diskuteras i första hand är ett avdrag med fyra ”puntos”. Navarro kan tänka sig att dra det till sin spets så att sex ”puntos” ryker för den som använder mobilen under körning.

Om avdraget med sex ”puntos” införs på chatt med mobil är det jämförbart med andra allvarliga brott som att köra under påverkan av narkotika, vägra att underkasta sig utandningstest eller att köra i motsatt riktning.