Centro Forestal Sueco gick i graven – och återuppstår. Det kan bli resultatet efter att den planerade affären med det brittiska bolaget tycks sluta med endast en handpenning. Som Svenska Magasinet avslöjade i torsdags har alltså försäljningen av CFS i Marbella inte gått i lås. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla

– Vi befinner oss i ett mellanläge. Köparen vill inte fullfölja affären, så uppfattar vi det i dagsläget. Något som vi inte har insyn i tycks ha hakat upp sig. Vad som är anledningen eller vilka detaljer köparen inte accepterar det har vi inte en aning om. Givetvis hoppas vi att affären ska fullföljas, säger Mårten Ericsson, verkställande ledamot i Centralfonden och den som representerar ägaren.

Det har skrivits en hel del om om CFS den senaste tiden i olika medier; att utmätningar har inlets, anläggningen är såld och att rivning skulle påbörjas. Men Svenska Magasinets granskning visar en helt annan sida och under måndagen fick vi en intervju med Mårten Ericsson.

Vad Svenska Magasinet erfar har en handpenning som motsvarar tio procent av priset på CFS lagts sedan tidigare. Enligt vår källa skulle det röra sig om 1,2 miljoner euro, stämmer det?
– En handpenning är lagd men den summan vill jag inte kommentera. Vi håller i handpenningen det är allt vi har fått hittills.

Annons

Överenskommelsen var att Centro Forestal Sueco skulle överlåtas den 30 september. För ägarna till CFS som hade hoppats på en försäljning betyder det uppkommna läget betydande merkostnader.
– Vi har anställt två personer, Lotta Karlsson och Ingvar Karlsson, som arbetar som fastighetsansvariga för vår räkning. De är anställda av Centralfonden.

Mårten Ericsson ser i dagsläget två alternativ.
– Det första alternativet är att den brittiske köparen fullföljer affären. Det andra alternativet är att medan vi hittar en ny köpare försöker vi skapa en ny verksamhet på Centro Forestal Sueco för skogsnäringen. Hur länge det skulle ta vet jag inte.

När Svenska Magasinet besökte anläggningen i helgen såg den övergiven ut. Efter en stund kom en person anställd vid ett spanskt vaktbolag. Anläggningen är tömd och det är bara receptionen som är bemannad under vardagar.
– Lotta och Ingvar jobbar under vardagar med att sköta och underhålla fastigheten. Det kan också bli tal om att förbereda alternativ verksamhet för skogsnäringen framöver, säger Mårten Ericsson och tillägger:
– Det är inte otroligt att vi kickar igång någon ny verksamhet tills vi hittar en ny köpare. Vi måste hålla igång verksamheten och det jobbar vi på. Samtidigt kan vi inte möblera upp allt igen utan det handlar om en verksamhet i rimlig storlek. Målet är att få upp anläggningen på banan igen med någon verksamhet i begränsad omfattning.

Det spekuleras i kontraktsbrott, hur nära är det att affären kan sluta i domstol?
– Det finns ett kontrakt men jag har svårt att kommentera om det går till domstol. Vi befinner oss i ett känsligt läge och det har jag inte någon möjlighet att kommentera. Avtalet med den brittiske köparen är konfidenciellt. Vi har haft en advokat under hela processen och det har vi nu också.

På sin officiella webbplats presenterade den brittiske köparen i somras projektet med ett femstjärnigt hotell som skulle byggas där Centro Forestal Sueco ligger. Nu är det projektet borttaget från webbplatsen.

Centro Forestal Sueco består av tre eller fyra olika tomter eller fastigheter beroende på hur man ser det. Delarna är olika beskrivna i detaljplanen. Det gällde för köparen att ha koll på allt om avsikten var att bygga.

Ägare till CFS Marbella är stiftelsen Centralfonden. I styrelsen sitter representanter för staten, Skogsindustrierna och facken (Pappers, GS, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer). Det är regeringen som utser ordförande. I stället för ett svenskt rehabiliteringscenter skulle anläggningen säljas och det skulle bli hotell och lyxbostäder på det attraktiva området som ligger utmed den gyllene milen mellan Marbella och Puerto Banús.

– Detta hade vi inte räknat med och vi är bekymrade över situationen. Försäljningen har gett himla mycket trassel. Vårt mål var att hitta en seriös köpare och vi var väldigt måna om det. Vi gjorde alla tänkbara undersökningar av köparen och att anläggningen skulle betalas med ”vita pengar”. Vi kunde inte föreställa oss den nu uppkomna situationen, säger Mårten Ericsson avslutningsvis.

Fakta/Centro Forestal Sueco
Det svenska rehabcentret CFS i Marbella har varit till försäljning i flera år. Anläggningen startades och drivs sedan 1968 av Stiftelsen Centralfonden. 15 januari 2011 övertogs driften av ett nytt bolag, CFS Marbella Freys Hotel, Health & Conference, S.L. Den sista hyresgästen lämnade anläggnigen en månad innan den nya köparen skulle ta över 1 oktober.
Under de senaste åren har anläggningen varit till försäljning för mellan 16 till 19 miljoner euro. 2010 värderades anläggningen till 19 miljoner euro – knappt 190 miljoner kronor.