Inrikesdepartementet har utformat en speciell säkerhetsplan som även gäller cyberattacker i samband med att Don Felipe utropas till Spaniens kung den 19 juni. Planen går ut på att förhindra cyberattacker mot känslig infrastruktur vilket har blivit ett växande hot under de senaste åren vilket kan få förödande konsekvenser.

En speciell kommandocentral är under uppbyggnad inför den 19 juni. Luftrummet ovanför Madrid blir under en viss tid begränsat. Det är inte första gången det sker men säkerhetsstyrkorna använder sig av den erfarenhet man har från tidigare händelser.

Säkerhetsplanen är uppdelad i tre faser beroende på plats och tid. Det blir förhöjd säkerhet ett par, tre dagar före proklamationen av kung Felipe VI och drottning Letizia. Under dagen den 19 juni är säkerhetsplanen på ”kritisk nivå”.

Proklamationen av Spaniens nya kungapar sker i deputeradekammaren i kongressen torsdagen den 19 juni mellan klockan 10.30 och 11. Därefter kommer kung Felipe VI och drottning Letizia att bevittna en militärparad vid San Jerónimo. Därefter reser kungaparet i bil utmed några av Madrids kända gator för vidare färd mot det Kungliga slottet Palacio Real där en mottagning väntar.

Annons

Hela det historiska ögonblicket kommer att direktsändas i spansk tv.

Statschef blir Felipe VI redan från midnatt den 19 juni efter att hans far Juan Carlos I har abdikerat på onsdag den 18 juni.