Spaniens företagarförening vill se en stabil spansk koalitionsregering bestående av PSOE och Ciudadanos som utesluter samarbete med populistiska partier som Unidas Podemos och Vox eller med katalanska separatistpartiet Esquerra Republicana. En sådan koalition skulle få majoritet. Vi skulle känna oss bekväma med en vänster-center-regering säger Antonio Garamendi, president i företagarföreningen CEOE, till Radio 5.

Enligt Garamendi är nyckeln Europasamarbetet. Alla åtgärder kommer från Europa och Spanien måste vara med och satsa kraftigt på Europa. Det är viktigt att vi har ett kraftfullt projekt att växa med Europa.

Garamendi säger vidare att Spanien har flera utmaningar att möta den npärmaste tiden då det sker en global avmattning av ekonomin. Spanien står väl förberett och med en stabil regering kommer det att fungera.

Spanska börsen Ibex var stabil under gårdagen och spanska medier rapporterar att för första gången sedan 1992 föll inte börsen efter ett allmänt val i Spanien.

Annons

PSOE har redan flaggat för skattehöjningar som den personliga inkomstskatten, skatten för företag, dieselskatt och Google -och Tobinskatter på totalt 5,6 miljarder euro.