Trots den blöta hösten som ligger över det historiska genomsnittet råder det tekniskt sett fortsatt torka i Málaga storstadsområde och Axarqía. Västra Costa del Sol har lämnat det som tekniskt betecknas som ”torka”.

I Axarqía beskrivs torkan som fortsatt ”akut” medan för Málaga stad gäller ”svår” nivå.

Diario Sur ägnar i sitt söndagsnummer stor uppmärksamhet åt vattensituationen på Solkusten efter flera år med minskad nederbörd som lett till svår torka under de senaste sex åren. Och Medelhavsklimatet är som det är.

Efter en långvarig torka räcker det i regel med två rejäla regnoväder för att kompensera situationen.

Den officiella mätstation som mäter nederbörden på Solkusten finns vid Málaga flygplats. Hittills under hösten 2024 har det uppmätts 192 mm nederbörd.

På vissa håll som här vid El Limonero-dammen norr om Málaga har man börjat släppa ut vatten för att rensa system från lera.

Det är 34 procent av de totalt 561 mm som kommer i genomsnitt under ett normalår.

Det betraktas som en bra inledning på det hydrologiska året som precis som i Sverige även i Spanien inleds den 1 oktober.

Vi har flera månader framför oss som normalt betraktas som ”våta”, det gäller december till mars. Efter denna period kan vi först bedöma om torka fortsatt råder enligt de tekniska termer som myndigheterna följer.

Vattenreservoarerna i Málagaprovinsen har under hösten fått nära 75 kubikhektometer. Det är lika mycket vatten som 1,1 miljoner invånare förbrukar på ett år. I dagsläget är Solkustens reservoarer fyllda till 27,5 procent.

Mest kritiskt har det varit i La Viñuela-dammen öster om Málaga i Axarqía som för några månader sedan bara innehöll 11 kubikhektometer vatten. Nu är det 35. Först när den är fylld med 41 kubikhektometer vatten lämnar den nivån ”extrem/akut” för att hamna i kategorin ”allvarlig/bekymmersam” enligt den bedömning som regionregeringen Junta de Andalucia gör.

Efter höstens regn är mängden vatten i reservoarerna på väg att stiga till samma nivå som i maj efter vårens regn den 8, 9 och 10 mars samt under påskveckan. Under sommaren sjönk dessa nivåer dramatiskt.

För att trygga vattenförsörjningen på Costa del Sol arbetar myndigheterna med flera projekt som att förbinda Gibralmedina-reservoaren i Cádizprovinsen med Málaga samt att avsaltningsanläggningen i Marbella når sin maxkapacitet till sommaren 2025. Dessutom kommer brunnar att grävas i Guadalmansa och Fuengirola.

Aktuella nivåer i vattenreservoarerna hittar du här

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.