DGT vill kunna straffa personer som varnar andra om var polisen har sina alkohol- och drogkontroller på spanska vägar.
Det spanska trafikverket (DGT) vill straffa förare som upplyser andra om var polisen har drog- och alkoholkontroller längs vägarna. Något som ofta sker via sociala medier eller meddelandetjänster. DGT anser att detta beteende inte är “medborgerligt” med tanke på att alkoholpåverkade förare är den näst vanligaste faktorn bakom dödsolyckor i trafiken.
Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska har sagt åt DGT att undersöka möjligheten att göra denna typ av upplysningar olaglig. Något som redan har gjorts i Frankrike och Schweiz.
Under en presskonferens där man förra veckan visade DGTs sommarkampanj passade ministern på att fördöma detta beteende, som han kallar själviskt och att det ”underminerar polisens arbete mot rattfylla, som är en fundamental del av säkerheten på vägarna”.
Sommarens upplysningskampanj fokuserar i hög grad på effekten som alkohol och droger har på en förare. “De fortsätter att vara ett av de största problemen för trafiksäkerheten i vårt land och i hela Europa”, sade Grande-Marlaska. Därför påminner kampanjen om farorna med att köra under påverkan av dessa substanser.
DGTs budskap handlar om att trafiksäkerhet är ett personligt och medvetet val som föraren gör för att följa lagar och regler och undvika olyckor. Årets slogan lyder: “Vägen bryr sig inte hur mycket du har druckit. Bara noll har noll konsekvenser”.
“Vi vill visa konsekvenserna av förbjudna beteenden i trafiken som visar ignorans mot samhället. Vi försöker understryka att säker körning är ett personligt beslut, att respektera säkerhetsregler är ett medvetet val som måste göras varje gång man kör,” sade ministern. I 29 procent av alla olyckor i trafiken med dödlig utgång är orsaken att en förare har druckit alkohol. Kampanjen sprids nu i media och på sociala nätverk.
Olyckorna ökar
Fram till den 23 april i år hade 507 personer dött i trafikolyckor. Det är 27 fler än förra året, vilket motsvarar en ökning på 6 procent. Juli och augusti är de månader på året då flest personer ger sig ut på vägarna. 2023 dog 238 personer och 959 skadades allvarligt under denna period.
Kampanjen riktar sig också särskilt till de som kör motorcykel. Motorcyklar utgör bara 3 procent av den totala trafiken men står för 25 procent av dödsolyckorna.