Under den socialdemokratiska regeringen med premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero skenade budgetunderskottet i Spanien. När krisen var ett faktum vägrade Zapatero att erkänna att landet var i kris trots att hela världen var i kris. 2008 låg budgetunderskottet på 39 procent av BNP för att senare stiga till 100 procent vilket är första gången sedan 1909.

I mars var den spanska statsskulden 101,3 procent av BNP eller 1,095 miljarder euro enligt uppgifter som spanska riksbanken publicerade igår. Vi får gå tillbaka till 1909 då Spanien under kung Alfonso XIII fick betala dyrt för att Kuba och Filippinerna gjort sig självständiga.

Spaniens nuvarande tillförordnade regering hoppas att budgetunderskottet i slutet på året inte ska överstiga 100 procent. 99,1 procent är en uttalad målsättning.

EU-kommissionen kräver att Spanien gör nedskärningar på åtta miljarder euro fram till 2017. Kravet kommer samtidigt som landet går till nyval 26 juni. Det blir med andra ord inte mycket politikerna kan lova.

Annons

Spanien riskerar ett disciplinärt historiskt förfarande för brott mot underskottet 2015. Igår beslutade EU-kommissionen att skjuta upp beslutet till i juli om Spanien har brutit mot stabilitetspakten och att inte har vidtagit ”effektiva åtgärder” 2015 för att sänka budgetunderskottet. Därmed skjuts beslutet upp till efter det spanska extravalet den 26 juni.

EU:s finansministrar uppmanar Spanien att åtgärda sitt höga budgetunderskott 2016 och 2017 och vidta nödvändiga strukturella åtgärder och använda alla oförutsedda intäkter till att sänka sina underskott.

Redan i höstas varnade kommissionen Spanien för att budgetunderskottet var på väg åt fel håll och att åtgärder krävdes.