En monterad skylt på en husvägg som namngav platsen som plaza de El Caudillo i det lilla samhället El Pardo nära Madrid har stulits av en privatperson. Det lilla torget som ligger mitt emot slottet El Pardo som var bostad åt Spaniens tidigare statschef general Franco bar namnet El Caudillo som var Francos officiella titel. Stölden av skylten upptäcktes i igår morse.

Den som tog bort skylten måste ha använt sig av en stege och en skruvmejsel för att ta bort skylten som satt på en husvägg tre meter från marken.

Kommunfullmäktige i Madrid med borgmästaren Manuela Carmena i spetsen har beslutat att inleda en process med att byta namn på offentliga platser och byggnader som kopplas till Franco-epoken. Carmena var tidigare politiker i Spaniens kommunistparti men är sedan ifjol för vänsterpartiet Ahora Madrid som kunde bilda styre med en vänsterallians i kommunen Madrid efter lokalvalet i maj ifjol.

I det lilla samhället El Pardo är invånarna för och emot att ta bort skyltar på offentliga platser som har namn som kan kopplas till Franco-epoken skriver nyhetsbyrån EFE.

Annons

Nu valde alltså någon att stjäla skylten ”för att inte de röda” skulle ta den, enligt det meddelande som var uppsatt på husväggen där skylten tidigare satt. Personen har även låtit skriva ”Amnesia histórica”, historisk glömska.