Solkusten och Spanien är inte tillräckligt bra för asylsökande. Anhöriga, släkt och vänner samt generösa bidrag gör Tyskland och Sverige till slutresans mål. München, Hamburg, Berlin eller Sverige är drömplatserna för syriska flyktingar som Spaniens största dagstidning El Pais har träffat.

Medan siffror och kvoter över flyktingmottagning dominerar den politiska debatten planerar de asylsökande flyktingarna hur de ska komma till länder som är mer generösa än andra.

Ifjol var det 5.052 flyktingar som hade tagit sig vidare från Spanien till Tyskland, Schweiz eller Sverige och som blev ombedda att återvända till det land dit de först hade kommit, alltså Spanien, visar siffror från spanska inrikesdepartementet. Just generösa bidrag gör att flyktingar lockas till vissa länder istället för att stanna i det första land de kom till.

Spanska medier skriver att täta familjenätverk i norra Europa gör tyska eller svenska städer till flyktingarnas slutmål. De som har pengar betalar för att kunna fly. De fattiga är kvar i det krigshärjade landet i en situation som FN och världens supermakter är oförmögna att lösa.

Annons

En av de som El Pais intervjuat är Hakim, 24, som hade två år kvar av sina studier i Damaskus som tandläkare när han blev inkallad. Han vägrade att ansluta sig till den blodtörstiga armén.
Nästa steg var att fly och betala pengar för att ta sig genom Nordafrika och nå Marocko och därefter in i den spanska enklaven Ceuta. Hans fru betalade 2.000 euro och bäddas in i undersidan av en bil.

Paret kom till en flyktingförläggning utanför Sevilla. Och fick 50 euro/månaden i fickpengar under sex månader. Hakim vill vidare och säger: “Alemania, inshallah” (Tyskland, om Gud vill).

Enligt flyktingorganisationer har inte Spanien kunnat anpassa sig till det ökande antalet flyktingar efter att kriget i Syrien bröt ut. Många som anländer är traumatiserade och talar inte spanska.

El Pais skriver att asylprocessen i Tyskland varar vanligtvis omkring sex månader under vilken familjens överhuvud erhåller 360 euro per månad i fickpengar plus boende. I Sverige tas flyktingarna emot och får bo på hotell, gamla militäranläggning, lägenheter och flyktingmottagningar. De får också cirka 250 euro i månaden för varje vuxen och barn. Bidrag som de sökande får till uppehållstillstånd ges. Subventionerade bostäder och språkkurser är andra saker som ingår.

Spaniens utrikesminister, José Manuel García-Margallo, sa under torsdagen att Spanien kommer att ta ansvaret för sin del. García-Margallo efterlyser också ett större globalt arrangemang och att FN:s säkerhetsråd tillsammans med ursprungsländerna, transit- och mottagarländer bör träffas. ”Det behövs en global övergripande politik med tanke på den allvarliga och smärtsamma situationen som det internationella samfundet står inför”.