Bara var fjärde svensk känner sig påverkad av ”flygskam” och ser flygets miljöpåverkan som ett hinder för husköp i Spanien. Det visar en undersökning som Sifo låtit göra på uppdrag av mäklarkedjan Fastighetsbyrån.

Sifo har frågat drygt tusen personer om deras inställning till flygande och utlandsboende. Var femte svensk drömmer om att köpa ett hem i solen.

2018 flyttade 1.800 svenskar permanent till Spanien. Drygt 1.000 valde Frankrike och närmare 800 Portugal. Malta, Italien och Turkiet hör också till de länder som årligen vardera lockar ett par hundra svenska emigranter.

Enligt tidigare uppskattningar är det 90.000 svenskar som har någon anknytning till Spanien. 35.000 av dessa till Costa del Sol. Och antalet blir bara fler och fler. I Spanien har drygt tusen svenskar per kvartal köpt en bostad under de senaste åren. Vissa flyttar till Spanien medan andra åker till hit på semester.

Klimatfrågorna och flygets inverkan har kommit upp allt mer på agendan. Frågan är om det har blivit ett hinder för bostadsköp i Spanien.

”En liten del kanske väljer bort boende på varmare breddgrader på grund av miljöfrågan – men de flesta verkar ta in det i beräkningen på andra sätt. Till exempel i val av land, transportsätt och att man är där längre perioder åt gången”, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån utland.

Sifo-undersökningen visar att 19 procent drömmer om att köpa bostad utomlands, i hög eller mycket hög utsträckning, och 28 procent uppger att de skulle välja ett annat land än Sverige om de skulle köpa fritidshus.

För att minska antalet visningsresor görs satsningar på VR-visningar.

”Ny teknik är avgörande för att möta våra miljöutmaningar och för oss som förmedlar bostäder utomlands kan VR-tekniken dra ett litet strå till stacken. Bra VR-upplevelser skapar möjligheter för de som kan tänka sig att köpa på distans. För de som ändå vill se bostaden innan köp gör VR-visningarna att man kan minska antalet visningsresor”, säger Daniel Nilsson.

Eller så kan ju personer som upplever ”flygskam” flytta till Spanien för gott. Då är problemet löst med ständiga flygresor…

Det som dock oroar branschen mest är den svaga kronan som drar ned intresset för utlandsboende. Sedan årsskiftet har kronfallet varit 75 öre mot dollarn och 56 öre mot euron.
Spanien just nu – utan flyget ingen Solkust

Läs hela undersökningen här