På söndag/måndag ges de första sprutorna mot covid-19 och sedan följer ett omfattande vaccineringsprogram som följer den prioriteringslista som Spaniens regioner fått tilldelad från Hälsovårdsdepartementet. Flygbolag kan komma att införa vaccinationskrav.
Franska medier har redan rapporterat om att vaccinering mot covid-19 kan införas som krav för de som åker kollektivtrafik i Frankrike. Enligt ett lagförslag som ska upp i parlamentet kan det bli aktuellt med krav på ett negativt covidtest eller bevis på genomförd vaccinering för att få tillgång till kollektivtrafik, vissa offentliga platser och en del aktiviteter.
Och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger i en intervju i Svenska Dagbladet på onsdagen att ”vi kommer att se en stor dynamik när flygbolag kanske inför krav på vaccination, alpländer kräver vaccin för att åka skidor och länder som USA och Asien kanske kräver vaccinintyg”.
Han tror även att det blir en gruppdynamik där ”kompisgänget ska resa tillsammans på sommaren och vill veta att alla är vaccinerade”.
Som Svenska Magasinet berättade under gårdagen är det riskgrupper som i första hand ska vaccineras med Pfizer/BioNTech i Spanien enligt den prioriteringslista myndigheterna utarbetat.
På fem eller sex arbetsdagar förväntas samtliga vid äldreboenden att vaccineras. Det gäller både vårdgivare och vårdmottagare. En första insats förväntas vara klar den 7 januari. Efter 21 dagar kommer den andra dosen att ges.
Immunitet uppnås en vecka efter den andra injektionen. Detta vaccin bedöms vara 95 procent säkert.
Därefter kommer sjukvårdspersonal att vaccineras plus övrig personal som arbetar vid sjukhus. Därefter börjar vaccinationen för personer över 65 år och de med kroniska sjukdomar. Slutligen ska den allmänna befolkningen vaccineras.
I slutet på sommaren 2021 förväntas hela befolkningen ha blivit vaccinerade. Vaccinet är gratis.
Skyddet som vaccinet ger mot covid-19 sker inte omedelbart vilket innebär att det blir nödvändigt att fortsatt bära munskydd och följa de krav på säkerhetsåtgärder som gäller i Spanien fram till vi uppnår gruppimmunitet.
Spanien har reserverat 140 miljoner doser för 2021 vilket räcker för 80 miljoner människor, betydligt fler än de 47 miljoner som är bosatta i Spanien för närvarande.
Det kan tilläggas att Sverige har över 60 miljoner doser vilket räcker till mer än tre gånger befolkningen, uppger Svenska Dagbladet.
I Spanien förväntas 15 till 20 miljoner vara vaccinerade till sommaren 2021.
Andalusien får i ett första skede 1.980 doser av Pfizer och vaccineringens inleds på söndag. Jesús Aguirre, ansvarig för den regionala hälsovården, säger att Andalisien kommer att få 800.000 doser av Pfizervaccinet fram till den tredje eller fjärde veckan i mars. Det räcker till 400.000 personer eller sex procent av befolkningen.
Vaccinen som Spanien använder är Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sanofi-GSK, Novavax och CureVac.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att gruppdynamiken kommer att spela in och göra att många vill vaccinera sig, men förstår om vissa människor kan känna oro.
– Inget vaccin är hundraprocentigt säkert, men här har inga allvarliga biverkningar upptäckts, säger han till SvD.
Enligt Bergström testar man i vanliga fall influensavaccin på ungefär 3.000 personer. När det gäller vaccinet från Pfizer har man testat det på 44.000 personer och bara sett biverkningar som smärta i armen eller feber.