Vid den våldsamma branden i ett bostadskomplex med 140 lägenheter och 450 boende i Valencia på torsdagen har nio personer omkommit.

Dödssiffran kan stiga då en person rapporteras saknade. Ytterligare 15 personer skadades varav en minderårig och sex brandmän. Av dessa vårdas två brandmän på sjukhus.

Som Svenska Magasinet rapporterade på torsdagen startade branden i en lägenhet nummer 86 på sjunde våningen strax efter klockan 17. Vad som orsakat branden är oklart. Den lägenhet där branden startade var obebodd vilket bidrog till att elden inte upptäcktes på en gång.

Elden spred sig hastigt och efter en kort stund var hela bostadskomplexet övertänt.

Annons

Ingenjören David Higuera säger till El Pais att byggnadens isolering kan vara orsaken till den snabba spridningen. Enligt honom finns ett isoleringsskum bakom aluminiumplattorna som täcker byggnaden som är “mycket bra på att isolera mot värme och kyla, men mycket brandfarliga.”

Bostadskomplexet består av två höghus på 14 respektive 10 våningar med totalt 140 lägenheter. Det ligger i stadsdelen Campanar nära Jardín del Túria där flera av Valencias större vägar passerar.

Nio personer har bekräftats döda. Men kan stiga då en person rapporteras saknad, uppger ABC.

Bland annat omkom ett par, en man och en kvinna och deras två barn, en på tre år och en nyfödd bara 15 dagar. Även ett äldre par omkom i lågorna, bekräftade på fredagseftermiddagen regeringens delegat i Valenciaregionen Pilar Bernabé,

Med hjälp av drönare har myndigheterna lokaliserat fyra brända kroppar på en balkong samt inne i en av lägenheterna.

Under räddningsinsatsen lyckades brandmännen rädda ett par, en man och en kvinna, på en balkong. Andra bosatta på de nedre våningarna lyckades rädda livet genom att hoppa ner på madrasser som placerats ut av räddningspersonalen.

Branden beskrivs som mycket våldsam med flera explosioner. Omkring 450 boende har förlorat sina ägodelar i branden.

Tre dagars officiell sorg är utlyst i Valencia kommun.

(Texten är uppdaterad)