Intresset ökar framförallt bland barnfamiljer som vill blanda stadsliv med sol och bad. 

Efter att ha dalat under några års tid har nu det svenska intresset för bostäder i Spanien ökat igen. Trenden har varit tydlig under årets första sex månader. Det uppger Svensk Fastighetsförmedling. 

Den växande efterfrågan är tydlig när det första halvåret summeras. Något som man tror hänger ihop med att optimismen på bostadsmarknaden i Sverige ökar generellt. 

Omkring 30 procent av de som köper bostäder av Svensk fastighetsförmedlings spanska gren är svenskar. Det finns även många köpare från Storbritannien, Polen, Tyskland, Nederländerna och de andra skandinaviska länderna. Det har även tillkommit flera kunder från USA, Egypten och Dubai och dessutom har de ett antal inhemska spanska köpare.

Annons

De flesta av säljarna är svenskar eller spanjorer. De är ofta äldre pensionerade kunder. 

Spanjorerna säljer framförallt för att frigöra kapital. Något som är en vanlig anledning för svenskarna också även om många av de försäljningarna också beror på att nästa generation inte vill ta över bostaden. 

Byte av bostad

Andra vanliga skäl är att man vill hitta en mindre bostad eller byta till markplansboende för att slippa trappor. Dessutom kan man se att svenskar har minskat sitt resande efter pandemin vilket påverkar beslutet att sälja. 

Sara Scardia är region- och etableringschef för Svensk fastighetsförmedling i Spanien. Hon menar att det råder brist på bostäder på den spanska marknaden. “Det är svårt att få in nya objekt, och när vi väl gör det, är efterfrågan hög. Detta leder ofta till samarbete mellan mäklarfirmor för att hantera försäljningarna. Vi ser också att bra objekt försvinner snabbt från marknaden,” berättar hon. 

I storstäderna och i områden som är populära bland turister fortsatte priserna att öka. Samtidigt som de sjönk i mindre orter på inlandet där arbetslösheten har ökat och förra årets räntehöjningar och inflationen har stor påverkan. 

– Under det andra kvartalet finns en tydlig tendens av köpare i nedre medelåldern, ofta personer över 35 års ålder. Många av dem har möjlighet att arbeta på distans. Det finns ett starkt intresse från tyska, brittiska och spanska köpare. Men framförallt ökar intresset från svenskarna, förklarar Scardia. 

Vidare berättar hon att köparna framförallt letar efter bostäder med två eller tre sovrum och har en budget mellan 150 000 och 300 000 euro. 

Fler barnfamiljer

Fram till april ökade turismen i Spanien med 14,5 procent jämfört med 2023. Att inflationstakten varit lägre än väntat under april och maj har också en positiv inverkan på marknaden. 

Under årets första och andra kvartal är det tydligt att de flesta svenskar som köper bostäder i Spanien är barnfamiljer i åldrarna 35 till 55. 

– Bolåneräntorna är på väg ner, vilket skapar möjligheter för köpare. Flera av kunderna söker sig till städerna och kulturen, något som den yngre generationen gärna kombinerar med sol och bad, sammanfattar Scardia.