Fler drabbas av bedrägerier online

av | apr 22, 2024 | Nyheter

Cyberbrotten ökar i Málaga.

Förra året rapporterades 45 om dagen. 

Många har fått bluffmeddelanden på e-post, SMS eller olika meddelandeappar som till exempel WhatsApp. Ofta känner man direkt att något är konstigt när en okänd länk dyker ner i inkorgen men det är lätt hänt att falla för bluffen om det kommer vid fel tidpunkt.

En person som väntar på en leverans har lättare till att trycka på en länk om det kommer från någon som utger sig för att vara posten eller ett leveransföretag. Och de som har barn som studerar utomlands blir genast mer sårbara för meddelanden som lyder: “Jag har förlorat min telefon och jag behöver pengar”. 

“Vi måste prata mer öppet om dessa digitala bedrägerier. Folk skäms över att berätta ifall de blivit lurade och därför ber de heller inte om hjälp när det händer”, säger Braulio Díez, en erfaren datautvecklare och medgrundare av programmeringsskolan Lemoncode. Díez erkänner att han själv varit mycket nära att falla för en sådan bluff och berättar att betydligt fler proffs inom IT-sektorn gått på dem än man kan tro. 

Enligt inrikesdepartementets brottsrapport för 2023 registrerades 16 334 onlinebedrägerier i Málaga, motsvarande 45 om dagen. Det är 60 procent fler än 2022 och därmed den typ av brottslighet som ökar överlägset mest i provinsen. Det utgör också 20 procent av de totala brotten som har anmälts. 

I samband med att människor börjat använda internet för fler och fler aspekter av sitt vardagliga liv, främst den ökande online-handeln, syns en anmärkningsvärd ökning av denna typ av brottslighet. 

E-post är vanligast

En undersökning från centret för sociologisk research (CIS) visar att nästan häflten av alla spanjorer (47,4 procent) har drabbats av ett bedrägeri eller ett försök till det genom internet under det senaste året. De flesta kommer via e-post. 39,9 procent av de tillfrågade uppgav att de fått ett bluffmejl med en förfrågan om personlig eller ekonomisk information. Därefter följer WhatsApp där 31 procent säger sig ha fått falska meddelanden. På tredje plats kommer plattformar för e-handel med 17,4 procent. 

Cyberbrott kan vara sofistikerade attacker med avancerade program som försöker stjäla företagsinformation men det allra vanligaste är att bedragarna riktar sig till enskilda medborgare. De kriminella använder sig av massutskick för att nå tusentals personer åt gången och hoppas få napp på ett par stycken. Nya tekniker för att göra detta utvecklas ständigt. 

“En teknik som bygger på manipulation av människor för att få dem att utföra någon handling utan att vara medveten om att de blir lurade. Cyberbrottslingar använder denna teknik för att få värdefull information, såsom lösenord eller personlig information om användare, för att komma åt deras bankkonton eller andra online-system av intresse för att få någon typ av förmån, som oftast är ekonomisk”, säger det nationella institutet för cybersäkerhet (Incibe). 

Andrés Román, som är chefsutredare på rikspolisen och chef på avdelningen för cyberbrott i Málaga, säger att man bör agera eftertänksamt och inte brådskande om man får ett meddelande som känns suspekt. Oavsett om det rör sig om ett bra erbjudande eller utger sig för att komma från en släkting som behöver hjälp med pengar. Man bör istället kontakta företaget som meddelandet låtsas komma ifrån via officiella kanaler och kolla ifall det stämmer. Eller ringa direkt till den närstående som ska vara i behov av hjälp. 

Titta noggrant på avsändarens adress. Ofta finns stavfel eller små oegentligheter, till exempel ‘gooogle.com’ istället för ‘google.com’. Klicka aldrig på en länk som du inte kan bekräfta är säker och ge aldrig ut någon typ av personliga uppgifter. 

Om man redan blivit lurad?

Om man har råkat falla för bluffen har Incibe flera rekommendationer: 

  1. Ta skärmdumpar och bevara alla möjliga bevis. Det finns applikationer som kallas ”onlinevittnen” för att verifiera sådana bevis.
  2. Om bankinformation har lämnats måste du omedelbart kontakta din bank för att rapportera händelsen så att nödvändiga åtgärder kan vidtas: stänga betalkort, byta lösenord m.m.
  3. Under de närmaste månaderna är det bra att ”egosurfa”, det vill säga söka på sig själv på google för att se ifall personlig information har spridits. 
  4. Om du har laddat ner och öppnat en bifogad fil, rekommenderas följande steg: koppla ner datorn från internet så att den inte kan sprida skadlig programvara till resten av hemnätverket och gör en fullständig genomsökning av systemet med ett antivirusprogram. Om detta inte är tillräckligt ska man återställa datorn till fabriksinställningarna. 
  5. Gör en polisanmälan och tillhandahåll alla bevis som man lyckats samla på sig. 
Robbie Eriksson

Robbie Eriksson

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!