Under de senaste 12 månaderna nådde Marbellas fastighetsförsäljning sin högsta siffra på 16 år.

Enligt en ny rapport från Fastighetsföretaget Panorama såldes 42 277 hem.

I rapporten kan man också läsa att utgångspriserna i alla kostnadskategorier ökade med 15 procent vilket innebar ett rekord med 4 233 eur i genomsnitt per kvadratmeter, “i stort sett dubbelt vad priset låg på för tio år sedan”.

Globalt ligger Marbella på 16e plats på listan över städer med de dyraste bostäderna, strax före Madrid och Dubai. Listan toppas av Monaco där genomsnittspriset per kvadratmeter ligger på 50 000 euro. 

Annons

Enligt rapporten varierar priserna på nybyggda eller nyrenoverade lyxlägenheter i Marbella mellan 6 000 euro upp till 25 000 i de mest eftertraktade områdena vid stranden. 

Sett till nationalitet är britterna den största gruppen som köper boenden i Málagaprovinsen med 16 procent av de totala affärerna. Därefter följer Sverige med 12 procent och Nederländerna med åtta. Även belgare, fransmän och tyskar köper många bostäder i området.  

I Marbellas kommun säljs 90 procent av fastigheterna som är värda mer än 2 miljoner euro till utlänningar. “Staden drar till sig fler och fler köpare som letar efter ett andra hem där de kan bo flera månader om året,” säger Panoramas generaldirektör Christopher Clover.