Flyktingkrisen står högt upp på agendan i flera europeiska länder.

Spanien och Italien har tagit emot många människor som söker sig till kontinenten i jakt på ett bättre liv.  

Det är framförallt ländernas sydliga läge och långa kuster med flera öar som gjort att så många människor hamnat där. Kanarieöarna, däribland Teneriffa, har ofta varit destinationen för migranter från Afrika som sedan vill resa vidare till det spanska fastlandet. Det har lett till flera räddningsinsatser på havet. Igår behövde uppemot 650 personer få hjälp i land. 

Enligt La Prensa Latina har antalet migranter ökat i oktober. Under månadens första 12 dagar har fler än 5 000 personer anlänt från Afrika till Kanarieöarna. Det betyder att siffran för månaden redan är den högsta sedan 2006. 

Annons

Fler än 20 000 människor har trotsat Atlanten under 2023. Färden innebär ofta kraftiga vindar och stormar som gör resan mycket svår och farlig. 

Europa delat i frågan

Europas politiska agenda domineras av flyktingströmmarna. Frågan är en vattendelare mellan både väljare och politiker som försöker hitta en hållbar väg framåt. Att kontrollera situationen är mycket komplicerat då antalet migranter är inkonsekvent och väldigt svårt att förutse.