Reijo Kuivaniemi, 65, som under 1980-talet var en framträdande skidskytt i Finland drunknade i den spanska turistorten Playa del Inglés på nyårsdagen när han skulle rädda en 79-årig finsk kvinna i nöd. ”Reijo var i mycket god form och hade bra hälsa” säger de anhöriga till tidningen La Provincia i Las Palmas.

Det var på nyårsdagen klockan 13.50 i Playa del Inglés som den 65-årige finländaren observerade en äldre kvinna i havet som hade hamnat i sjönöd. Vid tillfället rådde det starka undervattensströmmar i området och det var badförbud skriver tidningen.

”Det fanns inga familjeband mellan Reijo och kvinnan. Han var den förste som vill hjälpa andra och som gjorde det. Han kände till stranden eftersom han hade varit många gånger på Gran Canaria och han visste att det var röd flagg” säger Meri Saukkoriipi, dotter till Sirpa Kerkelä som var Reijos nuvarande hustru.

Den 65-årige finländaren som vann två mästerskap i skidskytte i Finland skulle tillbringa fyra veckor på Gran Canaria med sin familj. Familjen var bosatt i Pello i Finland nära gränsen till Sverige skriver den finska dagstidningen Ilta Sanomat.

Under hela sitt yrkesverksamma liv arbetade Reijo Kuivaniemi med militära uppgifter på gränsen mot Ryssland.

Den 79-åriga kvinnan överlevde och fördes med ambulans till Maspalomas för sjukhusvård. Ytterligare två personer räddas på nyårsdagen i Playa del Inglés.