Igår ett spanskt par, 68 och 67 år gamla, som tog sitt liv på Mallorca. I morse begick en 55-årig man självmord innan han skulle bli vräkt från sin bostad i Alicante. Självmordsvågen i Spanien fortsätter. Bara under den här veckan har det rapporterats om fyra självmord som gäller personer som hotats att bli vräkta från sina bostäder.

”Det handlar om ett finansiellt folkmord” säger en person.

En 55-årig arbetslös lastbilschaufför i Alicante tog sitt liv i morse. Han riskerade enligt uppgifter i dagstidningen ABC att bli vräkt från sin hyresbostad på calle Poeta Sansano i stadsdelen Barrio de Los Ángeles. Mannen hade skulder på 24.000 euro.

Tjänstemän från domstolen kom till mannens bostad. Med hjälp av en låssmed kom de in i lägenheten och fann mannen död i ett av rummen. I det här fallet var det inte en bank som låg bakom vräkningen. Mannen hade blivit anmäld av sin hyresvärd eftersom inte mannen hade betalat hyran på flera år.

Annons

Samtidigt har organisationen ”Plataforma de Afectados por las Hipotecas (PAH)” samlat in över 1,5 miljoner underskrifter mot vräkningar och väckt en folkmotion. Den röstades igenom under gårdagen i kongressen av 333 ledamöter, en nedlagd röst, som ger folkmotionen grönt ljus.

Om parlamentet godkänner innehållet i folkmotionen betyder det att samtliga vräkningar stoppas. Samtidigt ska skulden regleras efter att personen flyttar ut från bostaden. Osålda fastigheter ska tillsvidare bli sociala hyresbostäder till en låg kostnad för vräkta personer uppger nyhetsbyrån Europa Press.