Financial Times gick hårt åt den ekonomiska politiken som Spaniens regeringschef Zapatero ligger bakom i samband med en artikel under gårdagen. Den brittiska finansiella tidningen varnar för att marknaderna kommer att vända sina blickar mot sårbara ekonomier som den spanska.

“Den avgörande frågan för Spanien och deras europeiska grannar är trovärdigheten i sin plan för stabilitet med en drastisk minskning av de offentliga utgifterna, inklusive ett nästan totaltstopp för rekrytering av offentliga tjänstenster som ska minska underskott på 11,4 procent av bruttonationalprodukten i fjol till 3 procent av BNP år 2013”.

Enligt tidningen står Zapatero och Spanien inför “en obehaglig vår” eftersom “mycket få ekonomer, analytiker och utländska investerare är övertygade om att de spanska planerna är acceptabla eller att regeringen har viljan eller förmågan att genomföra dem”.

Artikeln är kritisk mot Spaniens åtstramningplan som har skickats till Bryssel för godkännande. Den anses bygga på alltför optimistiska ekonomiska prognoser, staten har kontroll på endast omkring en fjärdedel av de offentliga utgifterna och slutligen att “socialisterna har en bristande vilja” att genomföra planen.