Jag har en vespa på mitt turistboende i Nerja. Under pandemin var det inte möjligt för mig att besöka bostaden på grund av begränsningar vilket gjorde att vespan inte kunde besiktas.

Peter och Christina Sundberg var nere i semesterbostaden i oktober 2021 och hade bokat ett besök på tekniska besiktningen i Algarrabo öster om Málaga. När Peter var på väg till besiktningen ITV blir han stoppad i en trafikkontroll. Det gällde ljuset som inte var tänt inom tättbebyggt område trots att det var en solig dag.

Vid kontrollen upptäckte trafikpolisen att vespan inte var besiktad.

– Jag visade då pappret på bokningen att jag var på väg till besiktningen. Jag fick böter för att jag inte hade ljuset på, säger Peter Sundberg och visar böteslappen.

Annons

Vid vägkanten betalade Peter 100 euro även om bötesbeloppet var på 200 euro. Det blev rabatt vid kontant direktbetalning.

– När böterna var betalda för att inte ljuset var på, satte jag på mig hjälmen och fortsatte färden till besiktningen. Där godkändes vespan. Efter en tid fick vi brev från Trafico i Málaga om ännu en böter på 200 euro på grund av jag körde vespan som inte var besiktad.

– Det konstiga är att efter jag betalat böterna för att inte ljuset var på körde jag vidare till besiktningen. Då borde polisen satt upp handen och sagt att jag inte får åka.

När paret Sundberg kom till Spanien vid nästa tillfälle låg ett brev i postlådan med krav på obetalda böter för besiktningen som inte hade gjorts.

Vid hemkomst till Sverige fick Peter och Christina hjälp att sammanfatta ett brev till Trafico i Málaga där de bad om förståelse på grund av restriktionerna under pandemin. Något svar från trafikmyndigheten kom inte.

– I juli 2022 hade vi goda vänner som bodde i huset i Nerja då kom det till deras förvåning en delgivningsman och överlämnade böterna som ej var reglerade och betalda.

Böterna blev betalda inom tio dagar vilket gjorde att summan blev 100 euro.

Peter Sundberg är mycket överraskad av polisens sätt att hantera situationen med att först skriva ut böter för att inte ljuset var på, och senare att ytterligare böter överlämnades av en delningsman.

– Det är inte konsekvent att låta mig köra vidare och sedan skicka nya böter. Om det nu är så att jag inte får köra vespan direkt till besiktningen. Det verkar som att polisen gör som de själva vill, säger Peter Sundberg avslutningsvis.