Spanien lämnar inte in någon ansökan om vinter-OS 2030. Brist på samarbete och förståelse mellan de båda regionerna Katalonien och Aragonien gör att projektet läggs på is.

Alpina sportgrenar i Katalonien (La Molina och Masella), freestyle (Baqueira Beret) och ishockey (i Palau Sant Jordi i Barcelona). Aragonien skulle ha skidskytte och längdskidåkning samt curling (Jaca) och skridsko (Zaragoza). Så var planerna för projektet i Spaniens ansökan om att få vinter-OS 2030.

Men det som många redan visste blev bekräftat när presidenten för Spaniens olympiska kommitté, Alejandro Blanco, vid en pressträff på tisdagen meddelade att det inte blir något av ansökan.

Det råder brist på förståelse mellan Katalonien och Aragonien.

– Utan en överenskommelse mellan Aragonien och Katalonien är kandidaturen för vinter-OS 2030 blockerad. Vi har förstört vår egen kandidatur på hemmaplan. Det var ett projekt som skulle förena regionerna men det har inte gått på grund av politikerna, sa en mycket besviken Alejandro Blanco.

Spaniens ansökan om vinter-OS har i stället lett till politiska konfrontationer, lögner och egenintressen.

Det som skulle ha blivit en uppvisning i enhet har i stället avslöjat den politiska klyftan i Spanien även i idrotten.

Trots fiaskot öppnade Blanco dörren för att både Katalonien och Aragonien individuellt i framtiden kan ansöka om olympiska vinterspel dock inte för 2030.