Fetma och kraftig övervikt pekas ut som en av åtta riskfaktorer som kan leda till ett allvarligt sjukdomsförlopp i samband med Covid-19. Även Parkinson, MS, cancer, tillsammans med intellektuell funktionsnedsättning i kombination med rörelsenedsättning är andra riskfaktorer. Med fetma och övervikt kommer andra sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och sömnapné. Det är just dessa följdsjukdomar som gör överviktiga extra ömtåliga i samband med Covid-19. Det säger doktor Francisco Tinahones och president vid Sociedad Española de Obesidad (SEEDO-SEO).
Även om läget med nationellt nödläge kan tyckas vara extra komplicerat då möjligheten till motion är sämre, är det en bra tid att verkligen gå in för att äta nyttigt.
Brist på fysisk aktivitet, särskilt hos äldre människor, kan leda till muskelförlust. Därför rekommenderar experter styrketräning som knäböj med vattenflaskor som vikter ett par gånger om dagen.
Även från Frankrike rapporteras det att andelen patienter som har kraftig fetma eller är mycket överviktiga är betydande bland de som har blivit drabbade av Covid-19. Det säger Matthieu Schmidt, läkare vid sjukhuset Pitié-Salpêtrière i Paris.
Även brittisk statistik över Covid-19-patienter som behandlas på intensivvård bekräftar detta fenomen. 73 procent av de som får intensivvård är män och av dessa är 73,4 procent överviktiga eller feta. En studie som publicerades den 3 april vid av oberoende organisationen ICNARC visar också att patienter med övervikt har sämre chanser att överleva efter att ha fått intensivvårdsbehandling. Den spanska dagstidningen ABC hänvisar till den rapporten.
I förra veckan gick svenska Socialstyrelsen ut med en rapport över faktorer som innebär förhöjd risk att få allvarliga konsekvenser av covid-19:
Ålder (70 år och uppåt)
Aktiv cancersjukdom
Pågående eller nyligen avslutad behandling för cancersjukdom (förutom hormonell adjuvant behandling)
Samtidigt förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke) hypertoni, diabetes med komplikationer, njursvikt, kronisk lungsjukdom eller kronisk leversjukdom
Fetma (BMI 40 och uppåt)
Neuromuskulär sjukdom (parkinson, ms, ALS)
Intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning)
Annat allvarligt hälsotillstånd som innebär ökad mottaglighet för sars-cov-2 och covid-19
Joanna Uddén Hemmingsson som är läkare och ansvarig för behandlingen av fetma på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Hon jobbar just nu på en avdelning med patienter som har covid-19.
Uddén Hemmingsson säger till TT att Socialstyrelsens rapport om de nya riskgrupperna kom som en lättnad.
– Det är ett viktigt beslut för en patientgrupp som är väldigt stigmatiserad, både av sjukvården och av samhället. De med fetma har en sjukdom och Socialstyrelsens rapport gör det lättare för dem att skydda sig mot coronaviruset i och med att de kan kräva att få jobba hemma eller ha arbetsuppgifter som gör att de blir mindre utsatta, säger hon.
Rapporten gör det också lättare för anhöriga till riskgrupper att kräva av arbetsgivaren att jobba hemifrån.
– Jag tror att alla med fetma nu skyddar sig lite extra. Man ska inte oroa sig för mycket om man inte har ett BMI över 40, men ligger man på 30 och uppåt så är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer till punkt och pricka, säger Joanna Uddén Hemmingsson.