Tre misstänkta jihadister i Spanien samt ytterligare två i Tyskland och Belgien har gripits vid flera tillslag i morse. De gripna ska ligga bakom Facebookgruppen ”Islam en Español” soch har ägnat sig åt indoktrinering och rekrytering av frivilliga till den extrema sunnimuslimska självutnämnda islamiska staten (IS).

Enligt inrikesdepartementet har spansk nationalpolis gripit två personer i Barcelona samt ytterligare en person i den spanska enklaven Melilla i Nordafrika. Fyra av de gripna är spanska medborgare. Den femte är marockansk medborgare.

Det spanska inrikesdepartementet skriver i ett pressmeddelande att de fem gripna har ingått i en cell med en organiserad struktur enligt IS mönster som har verkat genom olika Internetkanaler bland annat i via Facebookgruppen ”Islam en Español” (IslamHispano).

Gruppen har haft över 33.000 följare. På Facebooksidan har religiöst innehåll spridits varvat med meddelanden och kommentarer av radikal karaktär där jihadistsoldater och åtgärder som genomförts av IS har hyllats.

Annons

I förra veckan greps två misstänkta jihadister i Madrid som ägnat sig åt indoktrinering och rekrytering till IS.

143 misstänkta jihadister har gripits sedan 1 januari 2015 då spanska säkerhetsstyrkor har agerat. 113 av dessa har gripits i Spanien medan de övriga 30 har gripits i andra länder där spanska säkerhetsstyrkor har deltagit.

(Foto: Arkivbild)