Det spanska kungaparet Don Felipe och doña Letizia besökte Kanarieöarna som är första destinationen på deras resa i Spanien för att delta och supportera återstarten av landet efter det nationella nödläget. Kanarieöarna är beroende av turismen och det var något som den spanske monarken betonar.

– Spanien har gått in i en ny fas där vi kan resa i hela landet och turister kan komma. Det gör att Spanien kan börja återhämta sig, säger kung Felipe VI.

– Turism är en prioriterad och grundläggande sektor. Trots de problem som varit och som är, så kan ett gott humör hjälpa till att lyfta landet igen.

Kungen talade också om att genomföra åtgärder som är nödvändiga och han vädjade till europeisk solidaritet så att dessa åtgärder kan genomföras.

Annons

Det spanska kungaparet inledde sitt besök på Kanarieöarna under gårdagen med att besöka Casa-Museo de Pérez Galdós som i år firar 100 år.

Efter en promenad längs Las Canteras i Las Palmas där kungaparet hälsade och vinkade till badgäster (bilden) träffade de senare ett 40-tal representanter från turistsektorn på ön som uttryckte sin oro.

Don Felipe vill uppmuntra turister att återvända till Spanien.
– Vi önskar att turister från Europa ska komma. Med ett gott humör kommer vi på fötter tidigare.

Kungen valde att besöka Kanarieöarna först på sin resa genom landet eftersom öarna ligger längst bort från fastlandet. Det var ju även här det första fallet med en coronasmittad rapporterades i Spanien, på ön La Gomera.

Regionens president Ángel Víctor Torres är övertygad om att Spanien och öarna ”kommer på fötter” efter några månader av lidande, rädsla och smärta.

– Situationen är svår. Detta land lever på turism men vi kommer att klara detta.

Efter besöket på Gran Canaria väntade grannen Teneriffa.