Det är ingen rätt väg att gå. Det säger idag Spaniens tidigare regeringschef och PSOE:s tidigare partiledare Felipe González som är orolig för den nuvarande PSOE-ledarens prat om att ”vända blad” i processen och förhandla med katalanska separatister om amnesti och folkomröstning.

Felipe González delar inte alls den väg som Pedro Sánchez har valt för att kunna sy ihop en regering och få tillräckligt med stöd för att sitta kvar som regeringschef.

Det är skadligt för Spanien, menar González.

Under gårdagen reste den t f vice regeringschefen Yolanda Díaz på eget initiativ till Bryssel för att träffa Carles Puigdemont. Hon gjorde det inte på uppdrag av Sánchezadministrationen. Det var ett eget initiativ.

Annons

Felipe González är mycket kritisk till det som han kallar ”urholkningen av grundlagens principer”.

I en intervju på Onda Cero säger González att varken självbestämmande eller amnesti som katalanska separatistpartierna Junts och ERC har lagt på bordet som krav för att stödja Sánchez som regeringschef passar in i konstitutionen och inte heller bör de vara ett förhandlingskort.

Vi kan inte äventyra Spaniens territoriella integritet, säger González och tillade:

– Demokrati bygger på respekt för minoriteter, men utgångspunkten är att minoriteter respekterar majoriteten.

– Jag är fri att säga vad jag tycker utan att det ska orsaka irritation. Det är inte min sak att fatta beslut men jag vill bara betona att detta inte är en bra väg. Det är många spanjorer som delar min åsikt.

Felipe González har erkänt att det i senaste valet var svårare att rösta på PSOE än vid tidigare tillfällen och att han känner sig mer orolig nu än före den 23 juli då det allmänna valet hölls.