Efter tio intensiva år trappar Bosse Essén ner i Almuñécar. Felicia Sánchez Hermansson tar över webbplatsen almunecar.se som öppnar upp med ny design under maj månad. Felicia tog nyligen initiativet till en insamling för hundra familjer. Fram till nu har 3.000 euro kommit in. Av Ola Josefsson

De träffades av en slump för ett par år sedan på en pizzeria i Almuñécar.

– Bosse ville ha hjälp med webbsidan och nämnde att han tänkte dra sig tillbaka. Vi har pratat och planerat detta under ett år, berättar Felicia Sánchez Hermansson.

De flesta svenskar i Almuñécar och på Costa Tropical känner Felicia Sánchez Hermansson sedan tidigare. Efter fem år i Madrid kom hon till Almuñécar för snart tre år sedan. Hon jobbar vid advokatkontoret C & D Solicitors Abogados i Torrox och har vid flera tillfällen informerat vid Almuñécarvännernas tisdagsträffar och pratat om arvslagar och skatter.

– Egentligen hamnade jag här av en slump. Ju längre tiden har gått desto mer uppskattar jag Almuñécar. Det är hemma för mig.

Nu tar hon över ansvaret för webbplatsen almunecar.se och blir webbredaktör efter Bosse Essén.
– Almuñécar har blivit väldigt populärt bland svenskar och nordbor. Och vi märker av intresset från nordbor på mitt arbete. Costa Tropical är en plats som lockar.

Det märks även på webbplatsen almunecar.se som i december satte nytt prydligt rekord med 26.000 unika besökare. I genomsnitt hittar 20.000 användare hit varje månad.
– Bosse kommer att finnas kvar och sköta om de delar som han tycker om. Just nu bygger vi om den med andra verktyg. Förhoppningsvis ska den vara klar i slutet på maj.

På grund av det utlysta nationella nödläget har tisdagsträffarna legat nere. Men när väl situationen blir normal kommer träffarna att återupptas igen.
– Tisdagsträffarna blir svåra för mig att hålla i eftersom jag arbetar i Torrox. Så länge Bosse orkar och brinner för den uppgiften hoppas vi på honom.

Facebookgruppen almunecarvänner fortsätter Bosse Essén i samarbete med Frida Hansson.

Felicia Sánchez Hermansson har en blogg, och kommer dessutom att koppla webbplatsen Almunecar.se till Facebook-sidan med samma namn.

Felicia berättar att hennes bil åker igenom en biltvätt med desinfektionsmedel efter avfarten från motorvägen från Almuñécar till Torrox. Det sker varje gång hon åker till jobbet. Det är speciella tider vi upplever nu.

Hur påverkas Almuñécar av Covid-19-krisen?
– Helt klart så märker vi av den. 86 procent av kommunens intäkter kommer från turismen. Situationen tär hårt på befolkningen. Kommunen har utarbetat flera handlingsplaner för att vara ett pilotprojekt vid en återstart av turismen. Och blir det återfall med pandemin står tre hotell redo som kan användas som tillfälliga sjukhus.

Nyligen tog Felicia Sánchez Hermansson initiativet till en insamling i samarbete med socialtjänsten.
– Hittills har vi fått in 3.000 euro och insamlingen fortsätter till på måndag. Nordbor har skänkt allt från en euro till hundra euro. Jag har varit helt rörd hela veckan.

Felicia lät publicera en text på Almuñécarvänner:
”Vi är rätt många nordbor som på ett eller annat sätt njuter av Almuñécar-La Herradura och nu behöver de oss! Det finns fler än 100 familjer som inte har råd att äta… Skänker alla i denna grupp EN € kan vi hjälpa väldigt många utan att det slår oss så hårt”.

”Idag har jag haft ett telefonmöte med Socialtjänsten där de informerat lite om hur vi kan hjälpa till och de tackar på förhand för allt stöd. Vi kommer skänka en slant (man gör det genom att betala fakturor för mat eller medicin). Vill man vara med och hjälpa till kan man swisha valfritt belopp till Marita Malmberg på 070 696 24 51 innan den 4 maj”

”Jag har då ett nytt möte med socialtjänsten och kommer betala så många fakturor som går (bevis kommer när betalt). Hoppas att någon mer vill vara mer och stötta de som verkligen behöver hjälp just nu!”

Läs mer: Felicia kåserar: Ris eller ros?