Intäkterna till kommunernas kassakistor när det gäller fastighetsskatten IBI sätter rekord i år på 646 miljoner euro i provinsen Málaga. Intäkterna från fastighetsskatten eller ”catastrazo” har gjort att kommunerna har kunnat behålla flera tjänster trots den ekonomiska krisen.

För Marbella, Estepona och Benalmádena kommer hälften av intäkterna från fastighetsskatten IbI (Impuesto de Bienes Inmuebles). Och då är skattesatsen i Marbella på nära miniminivå.

Även om det är en speciell myndighet (Dirección General del Catastro) som är det organ som fastställer värderingen på fastigheten som har att göra med läge, ålder, kvalitet eller priset på mark så slår fastighetsskatten väldigt olika. Det visar en genomgång som dagstidningen Diario SUR låtit göra.

Skattesatsen ska enligt lag vara mellan 0,4 och 1,1 procent som i vissa fall kan bli 1,3 procent. Av provinsens 101 kommuner är det endast 13 kommuner som har minimikravet och samtliga dessa ligger i inlandet (Alameda, Algatocín, Ardales, Benahavís, Cartajima, Cortes de la Frontera, Faraján, Humilladero, Júzcar, Mollina, Monda, Riogordo och Sierra de Yeguas).

Annons

Ett intressant faktum är att bostadsområdet La Zagaleta som räknas till ett av Europas lyxigaste områden har en låg fastighetsskatt. Här har inte fastighetsvärdena uppdaterats sedan 1996 trots byggboomen under 2000-talet. La Zagaleta ligger i Benahavís kommun och räknas som en magnet för investerare och här bor bankirer, tungviktare inom affärsvärlden och kändisar.

Här ligger fastighetsskatten på 9.056 euro för en herrgårdsliknande byggnad på 1.600 kvadratmeter på en 7.165 kvadratmeter stor tomt. Fastigheten har sex sovrum, lika många badrum, privat pool, stor terrass och en privat bilparkering för tio bilar. Det hela är värderat till 10,9 miljoner euro.