Antalet invånare i Málaga ökade under fjolåret. Men det berodde inte på att det föds eller flyttar in fler spanska medborgare. Anledningen är att fler utlänningar lockas till Málaga och Costa del Sol. Det visar färska siffror över antalet mantalsskrivna.

Faktum är att antalet spanska medborgare i Málaga under fjolåret minskade med 965. Samtidigt ökade antalet utlänningar i Málaga med 2.636 till totalt 52.334.

Anledningen är de höga priserna på bostäder samtidigt som spanjorer söker sig till andra kommuner som Rincón de la Victoria, Torremolinos, Alhaurín de la Torre och el Grande, Cártama eller Coín.

Antalet utlänningar ökar i Málaga och i de större kustkommunerna. Det visar siffror som Diario SUR tagit fram. Benalmádena (+2.956), Marbella (+2.767) och Mijas (+2.758) hamnar i topp när det gäller den demografiska ökningen i provinsen 2022. Andra kustkommuner som ökar stort är Estepona (+2.568), Málaga (+1.671), Torrox (+1.060) och Benahavís (+934).

Torrox har ökat mest i förhållande till sin storlek.

Det betyder att Torrox och Benahavís har ökat mest i förhållande till sin storlek. Torrox Costa är ett område som förväntas växa ytterligare de kommande åren med nya bostadsprojekt, golfbana och fritidshamn.

De utlänningar som ökar mest kommer från Storbritannien, Italien, Argentina, Tyskland, Ryssland, Colombia, Frankrike, Venezuela, Marocko och Polen.

Andelen utlänningar i provinsen är nästan 17 procent men det finns kommuner som ligger långt över detta genomsnitt. Det gäller Benahavís där utlänningarna är i majoritet, sex av tio invånare kommer utifrån.

Även i inlandskommuner som Cómpeta och Sayalonga står utlänningarna för 40 procent av invånarna.

Bland de större kustkommunerna står utlänningarna i Fuengirola för 37 procent av befolkningen och i Mijas med 32 procent. I Torrox, Manilva och Nerja är 35 procent av invånarna utlänningar.

Málaga stad ligger under provinsgenomsnittet med 9 procent.

I inlandskommuner som Ronda (-223), Antequera (-164) och Archidona (-90) minskade befolkningen.