Den ekonomiska krisen slår även mot julhandeln i Spanien. Spanjorerna kommer att köpa färre julklappar men å andra sidan tänker de lägga mer pengar på lotteri.

Istället för lamm blir det ugnsbakad fisk. Det blir räkor istället för hummer. Den ekonomiska krisen kommer att märkas även på julbordet under nochebuena, julafton.

Och Los Reyes Magos kommer att lasta lätt…

Det är konsumentorganisationen La Unión de Consumidores de Andalucía som har presenterat sin traditionella undersökning över hur mycket pengar det kommer att spenderas under julhelgen. Undersökningen bygger på intervjuer med 800 personer mellan 25 och 65 år.

Annons

Det blir mindre pengar på julklappar men paradoxalt nog kommer mer pengar att satsas på jul-lotteriet ”El Gordo”, cirka 20 euro mer, vilket är ungefär en tiondel mer jämfört med förra året. Spanjorerna hoppas på att ”lyckan” ska driva bort spöket av ekonomisk depression.

Invånarna i Málagaprovinsen kommer att spendera i genomsnitt 620,08 euro per person jämfört med 759,63 i fjol. Visst, prognoser är en sak och de faktiska utgifterna något helt annat. Fjolårets rekord över julhandeln överträffas för det mesta året efter. Så när väl julen är över kanske siffrorna är något helt annat.

Invånarna i Málagaprovinsen prioriterat mat på julbordet för julklappar. Ifjol köptes julmat för 306 euro per person. Prognosen i år stannar vid 196 euro. Málaga är nummer tre av provinserna i Andalusien som satsar mest på julafton Nochebuena och nyårshelgen Nochevieja.