Spanien är känt för sina vackra fontäner, rondeller och planteringar i stadsmiljö. I flera kommuner har växter rivits upp och ersatts av täckmaterial som stenar och bark.
I Sverige används täckbark för att skydda mot vinterkyla och ogräs. På hösten används täckbark som ska skydda känsliga växter mot kyla.
I torkans spår är det flera kommuner i Spanien som river upp växter och pausar nyplanteringar.
– Regionregeringen Junta de Andalucía har redan godkänt flera restriktioner i hur vatten ska användas. Det innebär att kommuner är skyldiga att vidta åtgärder på alla områden. Det gör att vi inom parkförvaltningen vidtar åtgärder som syftar till att minska vattenförbrukningen, säger kommunalrådet José Sánchez i Fuengirola med ansvar för planteringarna i stan.
Under vintern 2020/2021 planterade Fuengirola kommun över åtta tusen julstjärnor på torg och längs gator i stan. Några blomsterarrangemang väntar inte den närmaste tiden. Åtminstone så länge torkan håller i.
I februari inledde Fuengirola arbetet med att riva upp förtorkade växter och andra plantor. I stället har ekologiskt material som stenar i olika färger samt täckbark använts för att skapa olika mönster.
– Det rör sig om mer än hundra planteringar i Fuengirola-. Det bidrar till att parkförvaltningen minskar bevattningsförbrukningen med 75 procent.
I februari inleddes arbetet från avenida Santa Amalia till avenida Jesús Cautivo med omplanteringar av 120 rabatter och andra områden. Arbetena har sedan fortsatt från calle Molino de Viento till plaza de la Constitución med målet att vara klara under Semana Santa.
Hur prydnadssynpunkt har de nya planteringarna uppskattats av invånare och förbipasserande, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Dessutom är det praktiskt på andra sätt. Sten, grus eller täckbark hjälper till att fukten i jorden bevaras längre efter att det regnat eller vid bevattning.
På tisdagen sände Expressen ett inslag om torkan och hur den påverkar Spaniensvenskarna. Inslaget ser du här