Guardia Civil har sprängt en liga som sålde falska körkort på nätet via webbplatser och sociala nätverk. Dessutom har ligan sysslat med bedrägliga online-lån.

Guardia Civil i Extremadura har drivit utredningen under ett och ett halvt år under benämningen ”operación Golden Card”. Under utredningens gång upptäckte åklagarmyndigheten i Badajoz en perfekt uppbyggd hierarkisk grupp som hade skapat femton bedrägliga webbportaler.

Resultatet av utredningen har så här långt resulterat i åtta gripna personer, men utredningen fortsätter och det kan inte uteslutas att det blir fler gripanden.

Körkorten erbjöds för en kostnad på mellan 600 och 19.000 euro per styck. För betalningar använde de tredjepartskonton som de vidarebefordrade pengarna till. På samma webbsidor låtsades de dessutom vara ett finansinstitut och erbjöd online-lån. De falska långivarna ställde som ett första villkor att den lånesökande betalade in en summa pengar som varierade mellan 500 och 1.000 euro.

Falska körkort

Operación Golden Card

Med dessa bedrägerier har de lurat en mängd personer varav mer än 30 är identifierade. Närmare bestämt 23 för falska körkort och ytterligare 9 för online-lån. Offren för de uppdagade bedrägerierna finns i Badajoz, Murcia, Pontevedra, Madrid, Málaga, Alicante, Granada, Segovia, Zamora, Sevilla, Córdoba, Valencia, Valladolid, Castellón, Albacete och Barcelona. Några av de drabbade berättade för poliserna att de inte var medvetna om det officiella förfarandet för att få ett körkort och att de var helt övertygade om dess laglighet baserat på illustrationerna och informationen som mottogs via webbplatsen.

Guardia Civil i Valdebotoa-Badajoz fortsätter utredningen för att se om det finns fler brottsoffer.