På fredag är det årsdagen då Spaniens tidigare statschef Francisco Franco avled. Det var den 20 november 1975 som general Francisco Franco somnade in, 82 år gammal. En minnesstund arrangeras även i Málaga.

Trots att det har gått 34 år finns det ännu en hel del Francotrogna i Spanien och det arrangeras minnesstunder på flera platser i Spanien. Den 20 november varje år högtidlighålls minnet av Franco. Fundación Francisco Franco arrangerar en minnesstund, Misa Conventual, klockan 11 i Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos (bilden) utanför Madrid där Franco ligger begravd.

Något officiellt högtidlighållande får dock inte hållas vid begravningsplatsen. Dagen efter, den 21 november, kommer de Francotrogna att minnas sin El Caudillo vid en minnesstund i kyrkan Iglesia de San Jerónimo el Real.

Även i Málaga hålls en minnesstund, Santa Misa, på fredag klockan 21 för Generalísimo Francisco Franco och José Antonio Primo de Rivera vid Parroquia de los Padres Carmelitas (Stella Maris) som ligger på Calle Alameda Principal (tidigare med namnet Generalísimo Franco).

Redan klockan 20 frambärs en bön, blomsterkrans och sången Cara al Sol vid Patio de los Naranjos (tidigare med namnet Cruz de los Caídos) som ligger vid ingången till katedralen, Santa iglesia Catedral de Málaga. Det är Asociación Fuerza Nueva, Hermandad de Ex-Combatientes de Málaga och Fundación Nacional Francisco Franco som arrangerar denna minnesstund.

Det spanska falangistpartiet Falange Española de las JONS kommer på lördag klockan 21.30 att hålla en manifestation i Madrid för partiets grundare. Manifestationen startar på Calle Génova, 24 där grundaren till partiet, José Antonio föddes, och fortsätter därefter till regeringsbyggnaden Moncloa.

På grund av lagen kring det historiska minnet, Ley de Memoria Histórica, tillåts inte Falangen att ha något högtidlighållande vid basilikan vid de fallnas dal, Valle de los Caídos, utanför Madrid där förutom Franco även José Antonio Primo de Rivera ligger begravd.

José Antonio Primo de Rivera grundade den spanska Falangen, Falange Española de las JONS, men dödades i början av inbördeskriget. Han är son till Miguel Primo de Rivera.

Falangen kommer i stället att hålla en minnesstund i en kyrka en bit ifrån Valle de los Caídos.

I morgon onsdag kommer Falange Española de las JONS att arrangera en protestaktion vid Basílica del Valle de los Caidos med anledning av att den spanska regeringen har förbjudit att en officiell minnesstund hålls den 20 november.

Falangen anser att förbudet är omotiverat och menar att alla ska ha sina rättigheter. De kräver frihet i att kunna få hylla sin grundare och kallar förbudet för en ”politisk kidnappning”. Det skriver falangen på sin hemsida.