Fackföreningarna CCOO och UGT utlyser fem dagars tågstrejk med anledning av förslaget att Katalonien får ansvaret att driva pendeltågstrafiken i regionen.

Det är ett av löftena som PSOE erbjuder katalanska separatister i utbyte mot att de stöder Pedro Sánchez som regeringschef.

De just nu pågående regeringsförhandlingarna får konsekvenser. Fackföreningarna kräver fem dagars strejk för personalen hos Renfe och Adif på grund av löftet att driften av pendeltågstrafiken Rodalies i Katalonien ska övergå till regionen.

Läs mer: Amnesti och efterskänkt skuld på 15 miljarder euro ska få Sánchez att sitta kvar

Enligt fackförbunden saknas det information om arbetsvillkoren i avtalet mellan PSOE och det katalanska republikanska partiet ERC.

Annons

Strejken skulle komma att beröra trafiken i hela Spanien.

Tågstrejk är utlyst den 24 och 30 november samt 1, 4 och 5 december efter överenskommelser mellan fackförbunden CCOO och UGT samt lokförarnas fackförbund Semaf.

I nuläget finns det inget som bekräftar vilka arbetsvillkor som gäller för de 2.500 Renfe-anställda i Katalonien samt samma antal arbetare vid Adif, som förvaltar järnvägen, skriver El País.

Sánchez-administrationen har erbjudet Katalonien att ta över skötseln av pendeltågstrafiken i regionen och att ett nytt bolag som ägs till hälften av staten och regionregeringen Generalitat under namnet Rodalies Catalunya ska bildas.