De spanska fackförbunden CC.OO och UGT har utlyst demonstrationer i Spanien mot regeringens planer på att förändra konstitutionen eller grundlagen. Demonstrationer över hela landet är planerade till den 31 augusti och 1 september. Den 6 september planeras en större demonstration i Madrid.

Under måndagen har fackförbundens representanter suttit i möte. Någon generalstrejk är inte planerad. UGT:s fackordförande Toni Ferrer säger till nyhetsbyrån Efe att förslaget till ny konstitution som den spanska PSOE-regeringen lagt fram tillsammans med oppositionspartiet Partido Popular är ett misslyckande och kommer att leda till ökad arbetslöshet. Dessutom riskerar antalet sociala konflikter att öka.

Moody´s Investor Service ger i stället Spanien beröm och menar att Jose Luis Rodriguez Zapatero förslag om att bygga in budgetdisciplin i konstitutionen är en positiv faktor för landets kreditbetyg.

Enligt Moody´s visar förslaget som stöds av Partido Popular ”bred konsensus och ett åtagande från politiska partier att bedriva finanspolitisk konsolidering”.

Annons

Nyhetsbyrån Direkt skriver att Moody´s placerade Spaniens kreditbetyg, Aa2, på bevakning inför en eventuell nedgradering den 29 juli, men förslaget om att skriva in budgetdisciplin i konstitutionen utgör en positiv faktor för Moody´s syn på landet.
”Vi kommer att överväga den konstitutionella finanspolitiska regeln som en faktor i vår översyn”, uppgav Moody´s på måndagen.

Premiärminister Zapateros förslag inkluderar en låsning av ”principen om budgetstabilitet” i konstitutionen, och kräver att regeringen ska möta EU:s tak för statsskuld, 60 procent av BNP.

PSOE och PP har även beslutat att införa en ny lag från juni 2012 som sätter ett tak för det strukturella budgetunderskottet på 0,4 procent av BNP, vilket ska uppnås 2020, samma år som skuldtaksregeln träder i kraft.