Få Spaniensvenskar utnyttjar rotavdraget till sin fritidsbostad. Rotavdraget gäller svenskar i hela EU eftersom det är en del av regelverket för hushållsnära tjänster.

Det är få som utnyttjat möjligheten hittills, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till Sydsvenska Dagbladet. Det kan vara svårt att övertyga en spansk snickare att hälften av betalningen ska komma från den svenska staten.

Frank Arhage, svensk målare i Málaga som under sommaren jobbar i Stockholm, säger till tidningen att kunskapen om avdragsmöjligheten börjar sprida sig så smått.
Inte ens mäklarna som säljer husen till svenskar har vetat om den. Men Frank Arhage blev nyligen intervjuad i Kustradion 104,9 om just detta och det märks att folk börjat fatta, men många blir överraskade, berättar han i intervjun.
-Bara på senare tid har jag gjort sju jobb med rotavdrag, det kommer säkert att bli fler.

Sydsvenska Dagbladet uppger att som svensk kunna göra rotavdrag i Spanien krävs det att man betalar kommunal eller statlig skatt i Sverige, kommunal fastighetsavgift eller statlig fastighetsskatt. Det är arbetskostnaden, inte material- eller resekostnader, som omfattas av rotavdraget.

Annons

Varje person kan få en skatterabatt på 50 000 kronor om året. För att kunna utnyttja hela beloppet måste du ha en inkomst på strax över 25 000 kronor i månaden (om du inte har andra avdrag).

För att du som svensk ska kunna nyttja rotavdraget krävs det att hantverkaren har F-skattsedel eller att den inhemske snickaren kan visa att han eller hon inte har skatteskulder.