Hösten börjar officiellt denna vecka och ser ut att bli varmare än vanligt. Framförallt den spanska medelhavssidan och Balearerna kommer att få höga temperaturer för årstiden. Den närmaste veckan kan vi däremot få se häftiga regn. 

Sommaren 2022 har varit den varmaste i Spanien sedan man började mäta temperaturerna 1961. Det berättade Aemet, statens meteorologiska institut, i början av veckan. Det innebär nytt rekord med 0, 4 grader, den tidigare högsta mätningen är från 2003. 

Det är inte bara Spanien som kommer att få ovanligt höga temperaturer. I hela Europa förväntar man sig väldigt varma höstmånader. Denna trend är något som oroar Teresa Ribera, Spaniens minister för ekologisk övergång. “Hur vi reagerar på klimatkrisen är en allvarlig och brådskande fråga”, sa hon när resultaten från sommaren presenterades i måndags. Hon varnade för att temperaturerna kan bli “helt outhärdliga” vid mitten av seklet och pratade om behovet att förbereda sig för de varmare tider som kommer. 

Extrema temperaturer 

Hon berättade att redan denna sommar har medelhavsområdet drabbats av extrema värmeböljor som lett till svår torka och flera tusentals dödsfall runt om i Europa. Bristen på regn har påverkat floder och ekosystem negativt och vattenreserverna står just nu under 35 procent av sin kapacitet.  

Mellan den 1 juni och 31 augusti var medeltemperaturen på det spanska fastlandet 24 grader, vilket är 2, 2 grader högre än vad som är normalt för denna period. Den högsta dagstemperaturen mättes till 2, 6 grader över det normala och den lägsta var 1, 9 grader varmare. Dessa fenomen kan komma att skada förutsättningarna för några av Spaniens viktigaste verksamheter, menar Ribera. Hon hävdar också att det behövs nationella investeringar på upp emot 800 miljoner Euro för att förbättra vattenförsörjningen. 

Enligt institutet kommer nordvästra Spanien fortsätta att få ovanligt lite nederbörd efter sommaren. Detta står i kontrast till norra europa, där till exempel de skandinaviska länderna väntas få en blötare höst än de brukar. 

Stormar kan vara att vänta 

Denna vecka ser dock landet ut att få stora mängder regn och kraftiga stormar. Detta började redan förra veckan och ledde till stora räddningsinsatser och utrymningar av campingplatser i delar av landet.

I Sevilla och Huelva har gul vädervarning utfärdats och experter på Meteroed varnar för att vädret kommer bli ännu mindre stabilt från och med onsdag. 

“Regnet kommer röra sig österut genom de centrala och södra delarna av landet. Den kraftiga nederbörden kan komma att få konsekvenser längst med medelhavskusten”, säger de.