Europafontänen i Nerja håller på att mista sin glans. Det europeiska monumentet med anknytning till Täby kommun har sedan invigningen 2002 förändrats till det sämre. Monumentet heter Europafontänen (på spanska ”Fuente de Europa”) och symboliserar det förenade Europa med anledning av Spaniens inträde i EU (Europeiska Unionen) år 1986.

Idén var att sammanfoga ett stenblock från varje EU-land (vid millennieskiftet hade EU 15 medlemsländer, numera 28 medlemsländer). Europafontänens 16:e och sista stenblock kom från staden Nerja.

Det var i november 2001 som Täby kommun via den svenska ambassaden i Madrid tillfrågades om att stödja projektet Europafontänen genom att bidra med ett stenblock. Den svenska stenen består av rödgrå granit skriver Täby Allehanda.

Det svenska granitblocket ligger överst med ”SVERIGE” ingraverat på den ena sidan och Täby kommuns webbadress ”TABY.SE” ingraverat på den andra sidan.

Annons

Den internationella invigningen av Europafontänen hölls med pomp och ståt den 28 september 2002 och kulminerade i ett magnifikt fyrverkeri, enligt närvarande besökare.

Nu, november 2013, har hälften av tegelpelarna kring Europafontänen tagits bort för att ge plats åt en fotbollsplan. Till och med själva fontänen (som numera är utan vatten) har stympats och byggts om i förminskat format på den sida som vetter mot fotbollsplanen.

Bildtext: På Europafontänen med stenblock från EU:s dåvarande 15 medlemsländer ses den svenska rödgråa granitstenen överst med ”SVERIGE” ingraverat på den ena sidan och Täby kommuns webbadress ”TABY.SE” förutseende ingraverat på den andra sidan. Fotograferat den 13 november 2013. (Foto: Mac Lennart Lindskog, Täby Allehanda)