Europadomstolen (ECHR) som formellt är Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har fastställt att Spanien brutit mot rätten för ett par bosatta i Fuengirola som inte fick möjlighet att yttra sig i domstol.
Den finska kvinnan Katarina Kirsi Kristiina Karesvaara och Sulayman Njie från Gambia fick inte möjlighet att yttra sig i samband med en domstolsrättegång om vräkning den 3 december 2015.
Nu meddelar Europadomstolen att Spanien gjorde fel när inte paret fick yttra sig. Det gör att Spanien fälls för brott mot artikel 6 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheter som säger att alla har rätt till att bli hörda offentligt och inom rimlig tid i samband med en rättvist i en oberoende och opartisk domstol, skriver nyhetsbyrån Europa Press.
Europadomstolen har slagit fast att de spanska myndigheterna inte gjorde tillräckliga ansträngningar för att underrätta paret om att bli vräkta från en lägenhet på Avenida de Mijas i Fuengirola som de sedan juli 2010 hade hyrt av Caja de Ahorros del Mediterráneo. Paret hyrde även en lägenhet på calle Salvador Postigo.
Europadomstolen dömer Spanien att betala skadestånd och utgifter på 2.400 euro plus 8.417,50 euro.
Det var i maj 2011 som banken skickade de första påminnelserna om obetalda hyror. Caja de Ahorros del Mediterráneo tog senare saken till domstol och krävde 15. 840,16 euro i sena betalningar och 5 000 euro i kostnader. Men paret infann sig inte till domstolsförhandlingar.
Banken hade skickat påminnelser till parets adress på Avenida de Mijas (Fuengirola) som de hade uppgett när hyreskontraktet upprättades.
Paret hade en alternativ adress på calle Las Viñas (Fuengirola) som banken hade kunnat skicka påminnelser till, skriver domstolen.
Paret hävdar att ”de hade lämnat nycklarna till banken långt innan avhysningsförfarandet inleddes”.
Europadomstolen i Strasbourg har att bedöma oklarheter och tvister kring påstådda brott mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.