Efter tre månader med kraftiga restriktioner upphävde Spanien de nationella resebegränsningarna och har också öppnat för resande från EU och Schengenländerna. Men det finns fortfarande ett antal undantag som begränsar rörligheten inom dessa zoner och det råder osäkerhet om när det skall öppnas mot övriga länder.

Från den första juli planerar den spanska regeringen att öppna landets gränser för stater där coronapandemin är under kontroll, men för närvarande finns det ingen lista med kandidatländer. Regeringen avser att acceptera en europeisk överenskommelse, men flera EU-länder säger att de kommer att fatta ensidiga beslut i frågan.

Som det är idag kan resande från Spanien fritt resa till Sverige, ett land som ligger i norra Europa. Medan grannlandet Portugal kommer att hålla sina gränser stängda för resande från Spanien och Italien fram till den 1 juli.

Frankrike öppnade sina gränser vid midnatt natten till idag. Resande från Storbritannien kan fritt resa till Spanien trots att de har lämnat EU, men de omfattas fortfarande av ett övergångsavtal så därför har Spaniens regering beslutat att släppa in dem. Detta trots att de som reser åt andra hållet behöver gå i karantän under två veckor, åtminstone fram till den 29 juni (eventuellt längre).

Annons

Ett annat undantag fån öppningen av gränserna för Schengen och EU-länderna är Danmark, de kommer att hålla gränserna stängda för majoriteten av sina kollegor – inklusive Spanien – fram till den 27 juni.

Det finns med andra ord ett stort antal undantag för länderna i Europa, men när det gäller länderna utanför EU och Schengen finns det än inga gemensamma regler alls. Spanien räknar med att EU skall kunna enas om en lista över säkra länder med skalade inresedatum i förhållande till den epidemiologiska situationen i varje land. Källor nära de spanska inrikes- och utrikesministrarna vill inte ange vilka länder som är på tal för att inkluderas. Men säger att de som eventuellt kan få tillträde den första juli kommer från de som bäst kontrollerar coronavirusinfektionen. ”Japan och Sydkorea är inte samma sak som Brasilien”, sade samma källor och citerade fall från båda ytterligheterna av pandemin.

Att fatta beslut om USA är särskilt komplicerat. Trots att krishanteringen av Donald Trump-administrationen har varit mycket ojämn har Europa ett stort intresse av att öppna gränserna för det landet. Innan pandemin inträffade tog Spanien emot mer än tre miljoner turister per år från USA och var bland de tio bästa destinationerna för amerikanska investeringar. Men ekonomiska intressen går emot två andra principer: hälsa och ömsesidighet. Washington stoppar fortfarande européernas resor till USA, vilket får EU att svara med samma mynt.

Latinamerika är en annan nyckelzon för Spanien. Under det nationella nödläget beviljades ett antal flygningar för att låta spanska invånare som var fast i länder som Argentina, Colombia, Peru och Dominikanska republiken att återvända. Men när det gäller återöppning av vanliga rutter planerar den spanska regeringen att vänta på en europeisk konsensus.

Trots betydelsen av dessa förbindelser för Spanien kan invånare i Latinamerika, som i nuläget är ett nytt epicentrum för pandemin, vara bland de sista som får tillstånd att komma in i Europeiska unionen. Det finns dock redan ett kryphål. Under hela krisen har Portugal tillåtit resenärer från Brasilien, trots att det senare är det andra landet som överskrider en miljon fall av Covid-19, efter USA.

Medan varje medlemsstat har det sista ordet för sina gränser insisterar Bryssel att de 27 EU-medlemmarna bör öppna upp för andra länder på ett samordnat och progressivt sätt, förutsatt att de har en lika eller bättre epidemiologisk situation. Bland dessa pressar Bryssel på för de västra Balkanländerna – Albanien, Bosnien, Kosovo, Montenegro, norra Makedonien och Serbien. Detta med tanke på deras kopplingar till EU och att de anses ha kontrollerat spridningen av viruset.

EU varnar för att tillkännagivanden från vissa länder, som vill upphäva restriktionerna utan att samråda med andra stater, ”hotar Schengenzonens integritet.” Grekland är i korselden, efter att ha förklarat turistsäsongen som ett skäl för att göra en lista över 29 länder som de anser vara säkra och dessutom ensidigt undertecknat ett avtal om återöppning av gränsen till Israel från den 1 augusti.

Mitt i pressen från turistsektorn att öppna gränserna är diplomatiska källor oroande över tillförlitligheten för coronavirusdata från länder utanför EU / Schengen, med tanke på att det finns tvivel om sanningen i den information dessa tillhandahåller.

Med bara några få dagar kvar innan den 1 juli intensifieras samtalen och EU-ambassadörerna behandlade frågan i fredags. ”Nu är det upp till medlemsländerna att enas om en gemensam lista så att resebegränsningarna kan upphävas från och med den 1 juli och framåt”, säger EU-källorna. Källa: Spaniens största morgontidning El País.
Bildtext: Euler-diagram över överstatliga europeiska organ.
Artikel: Jonny Erixon.