Europa vann turneringen, som är ett förspel inför huvudtävlingen, med 15 – 9. 

Tävlingen hölls på La Zagaleta i Benahavís utanför Marbella. Efter tävlingen sa de fyra spanska spelarna som var med i laget att ”Förhoppningsvis kan vårt resultat uppmuntra de äldre att slå USA också”. 

Segern var Europas andra raka i turneringen. Laget, som leddes av Frankrikes Gwladys Nocera, hade förberett sig väl och efter den första dagen stod det hela 8.5 – 3.5 på resultattavlan. Det betydde att de endast behövde ta fyra poäng av 12 möjliga på den avslutande dagen. 

Andrea Revuelta från Madrid, som var med och vann 2021, inledde svajigt mot USAs Jasmine Koo och låg en bra bit bakom sin motståndare efter nio hål. Efter det tog hon dock ikapp och trots att hon till slut förlorade mötet knappt, satte hon prägeln för resten av dagen med sin starka avslutning. Den andra dagen blev jämnare än den första men de europeiska spelarna tog tillräckligt med poäng för att säkra sin fjärde seger i turneringens historia. 

Annons

Segersiffrorna var höga men de var inte turneringens mest överlägsna. I den första upplagan av tävlingen, som hölls 2002, vann USA med 17 – 7. Den jämnaste utspelade sig året därpå när Europa stod som segrare med 12.5 – 11.5.  

Europa tar ikapp

USA har fortfarande nästan dubbelt så många vinster som Europa med sju segrar mot fyra. Men helgens resultat innebär att Europa närmat sig och för första gången vunnit tävlingen två gånger i rad. 

Fyra av tolv spelare i europalaget kommer från Spanien vilket är det största antalet sedan 2002 när sju spelare var spanjorskor. De visar hur golfen växer och blir starkare i landet. 

De fyra spanska spelarna var Rocío Tejedo, Andrea Revuelta, Cloe Amión och Anna Cañadó. Sverige var representerat av Nora Sundberg, Meja Örtengren och Josefin Widal.  

Solheim Cup spelas vartannat år där de 12 bästa spelarna på damsidan från Europa och USA möts under tre dagar. Huvudtävlingen spelas i år på Finca Cortesin med start imorgon.