Räkna med tuffa år i Spanien den närmaste tiden. Sveriges finansminister Anders Borg är orolig för utvecklingen i Spanien.

Spridningsrisken är överhängande och genom att räntenivån i Grekland drivs upp kan den sedan driver upp räntorna i Spanien och Portugal.

Spanien har en total utlandsskuld som motsvarar 100 procent av BNP. Vilket oroar Anders Borg. I en artikel i Svenska Dagbladet säger han:

–Ja, Spanien och Grekland har båda varit länder med stora bytesbalansunderskott. Jag tror att man ska vara försiktig med att ha överskott. Då blir man väldigt beroende av kortsiktig finansiering. Alla sådana här krisländer har ett utmärkande drag av stora bytesbalansunderskott.

Annons

Hur bedömer du läget för Spanien?
–Den spanska regeringen har ett tungt arbete framför sig. Den kommer behöva höja skatter och begränsa utgifter i en betydande omfattning. Min uppfattning är att man bör göra detta så snart som möjligt, säger Anders Borg till Svenska Dagbladet.

EU är trötta på den passivitet som Spaniens regering med regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero har visat hittills. EU kräver nu att Spanien genomför drastiska åtgärder.

I onsdags i samband med mötet med Mariano Rajoy sa Zapatera att “en alltför drastisk minskning av det offentliga underskottet skulle hota den ekonomiska återhämtningen” och därför valde han en mer “måttlig” väg.

Fem dagar senare meddelar nu den spanska regeringen att underskottet måste minska med ytterligare 0,5 procent av BNP 2010 och 1% för 2011. EU tvingar Zapatero att ge upp sina sociala åtaganden.