EU-medborgare och svenskar kan bli tungan på vågen vid de spanska lokalvalen i maj 2015. Det skriver dagstidningen Diario SUR som berättar att kommunerna lanserar kampanjer för att locka EU-medborgare och personer från exempelvis Norge att ta sig till valurnorna i maj.

Valresultatet för 2015 beskrivs som svårare än på mycket länge att förutse. Valrörelsen 2015 kommer att bli betydligt hårdare än 2011 och det blir knappast något parti som kan räkna med egen majoritet.

Det är en anledning till att flera kommuner på Costa del Sol med många EU-medborgare lanserar flera kampanjer för att uppmuntra utlänningar att skriva in sig i röstlängden något som många missar och på så vis inte ha kunnat rösta när de väl har kommit till vallokalerna.

Tidsfristen för att skriva in sig i röstlängden är satt till den 30 december. EU-medborgare som har förklarat sig villiga att rösta i tidigare val och redan finns registrerade fortsätter att behålla sin status som väljare utan att behöva skriva in sig på nytt.

Annons

Marbella är den kommun som har flest röstberättigade utlänningar. Enligt INE (Instituto Nacional de Estadística) finns det 4.474 registrerade EU-medborgare i Marbella vilket kan öka ytterligare fram till valet den 24 maj 2015.

Valnämnden (Oficina del Censo Electoral) i Marbella har postat information till 3.547 utlänningar kring deras rättigheter att rösta. I Fuengirola finns det 22.605 utlänningar från 33 länder som har rätt att rösta men vid senaste valet var det endast 3.682 som gjorde det.

Mijas hade 2011 3.000 utlänningar som hade kunnat rösta men endast 1.000 gjorde det. Mijas kommun hoppas att antalet utländska valdeltagare ska stiga till 5.000 den 24 maj 2015.