Den 5 juni i år begärde chefsåklagaren Bengt Landahl resning i ett av de mord som Thomas Quick dömts för, på 15-åringen Charles Zelmanovits som försvann från en skolfest i Piteå i november 1976.

15-årige Charles Zelmanovits växte upp i Fuengirola berättar dagstidningen El Pais som nyligen hade en intervju med Thomas Quick som numera kallar sig för Sture Bergwall. Charles var bosatt i Fuengirola i åtta år fram till 14 års ålder och var son till Alexander Zelmanovits som arbetade på Solkusten.

Pappan Alexander fick jobb som företagsläkare på SCA:s fabriker i Munksund. Bara något halvår efter återflytten till Skuthamn och Piteå försvann den då 15 år fyllda Charles.

Han hade varit på diskotekdans i Pitholmsskolan den 12 november 1976. Den 19 september 1993 påträffades hans kvarlevor på Pitholmsheden.

Annons

Enligt chefsåklagare Bengt Landahl blev Charles Zelmanovits sannolikt inte ens utsatt för ett brott, och tingsrätten godtog Thomas Quicks erkännande utan någon tydlig teknisk bevisning.
”Det är en sorglig händelse där en ung pojke gick vilse i skogen, frös ihjäl, och blev liggande där i 17 år innan kvarlevorna av honom hittades. Hur man kunde få det till en rester av en person som blivit utsatt för brott, det kan man ju fundera över, hur kunde det vara möjligt”, säger Bengt Landahl till Sveriges Radio.

Polisen misstänkte aldrig mord förrän Quick erkände. Charles led av epilepsi och hade drabbats av ett anfall tre år tidigare. En av polisens teorier var att han känt att ett anfall varit på väg och därför gått iväg från kompisarna och gått vilse i skogen.