Ministerrådet har under torsdagen godkänt ett nytt lagförslag i samband med reformeringen av strafflagen, Código Penal, för att öka jämställdheten och skyddet för kvinnor i Spanien när det gäller tvångsäktenskap, trakasserier och spridning av obehöriga och intima bilder utan tillstånd.

Det meddelade Spaniens vice premiärminister, Soraya Sáenz de Santamaría, i samband med en presskonferens vid middagstid. Ministerrådet har även gett grönt ljus till till att ge brottsoffer utökade rättigheter.

I framtiden blir det ett års fängelse för den person som sprider intima bilder utan tillstånd betonar Spaniens justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón.

Ruiz-Gallardón säger även att strafflagen reformeras så att anstiftan till hat eller våld på grund av ras, religion eller ursprung kriminaliseras. Att förneka brott mot mänskligheten i synnerhet Förintelsen och att uppmuntrar till våld blir kriminellt.

Annons

Gallardón betonar att dessa åtgärder genomförs som en del av regeringens insatser i kampen mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering av ideologiska skäl.

Regeringen lovar även att intensifiera kampen mot människohandel och erbjuder sitt ”villkorslösa stöd” till offren så att deras värdighet återställs.