Den spanska terroristorganisationen ETA meddelade under gårdagen att den lägger ned vapnen för gott. Beskedet kom som många gånger tidigare via den baskiska tidningen Gara.

ETA, som står för Euskadi Ta Askatasuna (Baskiskt hemland och frihet) har beslutat att definitivt upphöra med sin väpnade verksamhet, löd meddelandet.
”Demokratin och lagen har segrat”, sade premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero.

”ETA har beslutat att upphöra med sin militära aktivitet”, skriver ETA uttryckligen i en kommuniké som spreds via tidningen Gara på nätet på torsdagen.
Oppositionspartiet PP medger att beskedet är lovande, men håller fast vid att ETA måste upplösas och lämna in sina vapen för att spanjorerna ska få frid.

ETA talar endast om ett ”definitivt upphörande av väpnad aktivitet”, men de säger ingenting om terroristgruppen ska upplösas eller om gruppen ska avväpna.

Annons

Någon ursäkt till ETA-offren framförs inte heller. I stället kräver terroristorganisationen att Spaniens och Frankrikes regering engagerar sig i en direkt dialog för att hantera konsekvenserna av konflikten och komma förbi de våldsamma konfrontationerna.

Detta kan vara ett historiskt beslut och innebära slutet på en av Europas mest långlivade och största terrorgrupper med 857 liv på sitt samvete. Men ETA har flera gånger tidigare deklarerat bestående vapenvilor utan att hålla sitt löfte, när den inte fått igenom sina krav.

Sedan 1968 då ETA inledde sin väpnade kamp har organisationen kidnappat och mördat politiker, militärer och poliser men också personer helt utan koppling till staten. Den terrorstämplade gerillans mest uppmärksammade dåd var mordet på Francos andreman Luis Carrero Blanco 1973.